Gde će sada, jadni ne bili? Italijani zatvorili svoje luke za migrante

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

10.04.2020

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanska Vlada prograsila je svoje pomorske luke "nesigurnim" zbog epidemije koronavirusa, sto znači da se, prema međunarodnom pomorskom zakonu, ne smatraju sigurnom za brodolomce, konkretno migrante.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Odluka je naišla na oštru osudu UN agencija i nevladinih organizacija, a sada stize i apel za pomoc gradonacelnika sicilijanskog grada Sirakuza, Tot Martela, jer migranti i dalje dolaze.

Uredba se odnosi na brodove nevladinih organizacija, ali za migrante koji sa obale Libije i dalje dolaze samostalno, sa malim barkama, gumenim camcima ... ništa nije planirano.

U Lampeduzu je pristalo gotovo 200 migranata u dva dana, uključujući 124 u protekla 24 sata.

U prihvatnom centru nema mogućnosti da svi migranti budu u karantinu i to predstavlja opasnost i za građane Sirakuze. U nedostatku državne intervencije, za Martela postoji samo jedno rešenje "ostaviti migrante koji bi mogli stići na pristanište Favaloro u sledećih nekoliko dana, dok neko ne dođe da se pobrine za njih".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading