Još nije registrovan ni jedan slučaj korone, a virus je već bio u kanalizaciji: Holandski naučnici došli do značajnih otkrića

Autor: Mediji

Svet

03.04.2020

08:44

Holandski naučnici uspeli su da nađu koronavirus u otpadnim vodama jednog grada pre nego što su u njemu registrovani prvi slučajevi COVID-a 19, predstavljajući novu metodu ranog upozoravanja na opasnost od širenja zaraze.

pixabay.com
Foto ilustracija

Takozvani korona virus SARS-CoV-2 često se može naći u stolici zaražene osobe i mada se ne očekuje da kanalizacija postane važan put prenošenja zaraze, sa širenjem patogena u lokalnim sredinama povećava se i količina virusa koji dospevaju u kanalizaciju, saopštili su u ponedeljak Gertjan Medema i njegov tim u Institutu za istraživanje vode KVR u Niuhenu.

Oni su otkrili genetski materijal novog korona virusa u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfortu petog marta, kada u gradu, oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama, još nije bio registrovan nijedan slučaj zaraze, prenosi Blumberg.

Holandija je prvi slučaj Kovida 19 potvrdila 27. februara, a nekoliko dana kasnije zdravstveni radnici su se razboleli na jugu zemlje, što znači da se zaraza širi.

- Važno je da prikupljamo informacije o prisustvu novog korona virusa u kanalizaciji kako bismo znali da li su kanalizacioni radnici bezbedni, ali i da bismo utvrdili da li analiza otpadnih voda može da nam pomogne da utvrdimo u kojoj meri je SARS-CoV-2 u opticaju u našim zajednicama - objašnjavaju Medema, glavni mikrobiolog Instituta, i njegov tim u dokumentu, ocenjujući da bi nova metoda upotpunila kliničke studije, koje su ograničene na obolele od kovida 19 sa najizraženijim simptomima.

Analiza otpadnih voda može biti metoda ranog upozoravanja na pojavu kovida 19 u gradovima, ali i na povratak zaraze, kažu naučnici.

- Otkrivanje virusa u kanalizaciji, čak i kada nema mnogo slučajeva kovida 19, navodi na zaključak da bi analiza otpadnih voda mogla da postane važno sredstvo za praćenje kretanja virusa među stanovništvom - uveren je Medema.

 

Komentari (0)

Loading