Korona ušla u italijanski zatvor! Kući idu nenasilnici, sa ostalima ne znaju šta će!

Autor: Mediji

Svet

30.03.2020

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se povećava broj slučajeva korona virusa u prepunim zatvorima u Italiji, zatvorsko osoblje i organizacije koje se staraju o dobrobiti zatvorenika upozoravaju na moguću zdravstvenu krizu u zatvorima, kao i na nasilne proteste poput onih viđenih početkom meseca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

U protestima, koji su izbili kada je uvedena zabrana poseta radi sprečavanja širenja korona virusa, učestovalo je više of 6.000 zatvorenika u 24 zatvora.

Tada je život izgubilo 13 zatvorenika, a 70 njih je pobeglo.

Najmanje 15 zatvorenika do sada je bilo pozitivno na testiranju na korona virus, što je izazvalo paniku i bes ostalih, navodi internet portal Politico.eu. 

Od korona virusa umrla su dva zatvorska čuvara, a sindikati tvrde da je još 150 njih obolelo, iako o tome ne postoji zvanična statistika.

Osim toga, zatvori u Italiji imaju najveći broj zatvorenika po kvadratnom metru ćelije u Evropskoj uniji - prema zvaničnim podacima, oko 61.000 osuđenika smešteno je u zatvorima čiji je ukupni kapacitet maksimalno 50.000 ljudi.

Italijanske vlasti stoga su odlučile da ublaže krizu smanjenjem broja zatvorenika, dozvolivši nenasilnim prestupnicima kojima je ostalo manje od 18 meseci zatvorske kazne da taj period odsluže u kućnom pritvoru, što je naišlo na kritike sa svih strana. 

Ublažavanje pravila predstavlja "predaju" od strane "veoma slabe vlasti" i samo će dovesti do još pobuna u zatvorima, kaže Jakopo Morone, poslanik opozicione desničarske Lige za sever, dodajući da puštanje prestupnika iz zatvora donosi i rizik od nepotrebnog nereda tokom vanredne situacije u čitavoj zemlji.

- Oni se neće sutra probuditi i početi da idu u crkvu - kaže Morone. 

Drugi, međutim, tvrde da ova mera nije dovoljno dalekosežna jer uslove ispunjava tek mali broj zatvorenika, budući da je mnogo njih počinilo krivična dela ili disciplinske prekršaje tokom boravka iza rešetaka, pa je, u prvoj nedelji od njenog uvođenja, iz zatvora izašlo tek 50 prestupnika. 

Kako navodi portal, mera je takođe kontradiktorna u odnosu na proklamovanu politiku predvodnice vladajuće koalicije, stranke Pet zvezda, koja je dugo kritikovala italijansko pravosuđe zbog preterane blagosti i obećala da za zatvorenike neće biti pomilovanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading