CRNI OBLACI NAD APENINIMA: Zaraza kosi Italiju, a građani su počeli da strepe i od ovoga!

Autor: Tanjug

Svet

28.03.2020

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijani se bore sa užasnim posledicama epidemije virusa korona, a nova opasnost koja se nadvija nad ovu zemlju je težak ekonomski položaj zbog zaraze, pa čak i glad onih koji su ostali bez posla i zarade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rekordan broj umrlih od virusa korona u Italiji: juče je 969 osoba podleglo zarazi, broj preminulih lekara se popeo na 51, a pet sedmica nakon početka epidemije registrovano je ukupno 86.498 zaraženih, pa je po broju pozitivnih na virus premašio ukupan broj obolelih u Kini, prenosi Tanjug tekst svog izveštača iz Italije.

Stručnjaci koji prate širenje epidemije virusa korona u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih 10 puta veći od broja koji se zvanično saopštava i da on dostiže cifru od oko 600.000.

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zaraženih (a netestiranih) može se objasniti činjenica zašto je u Italiji, prema zvaničnim podacima, smrtnost tako visoka u odnosu na druge zemlje.

Nema više pevanja na terasama

Mesec i po dana od početka epidemije i restriktivnih mera, generalno raspoloženje građana u Italiji se menja. Mediji upozoravaju na oprez, građani su prestali da pevaju sa balkona.

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermarketima, a poruka je da se „strah pretvorio u ljutnju“.

 

Predsednik traži solidarnost od Evrope

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Po drugi put od kako je počela epidemija naciji se obratio italijanski predsednik Serđo Matarela. Zahvalio se onima koji su u prvom redu borbe protiv epidemije i pozvao narod na jedinstvo.

A od Evrope, zatražio je „solidarnost“ u dramatičnim uslovima sa kojima se suočava kontinent.

- Nadam se da će svi u potpunosti razumeti, pre nego što bude kasno, ozbiljnost pretnje Evropi. Potrebna nam je solidarnost. Neophodne su dalje zajedničke inicijative, što pre prevazići stare šeme koje sada nisu dovoljne niti adekvatne - poručio je Matarela.

 

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributeri hrane povećali cene.

- Gladni smo - sve češće se čuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Neko od njih plače, neko šapuće, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima, a da ne plate.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokušale da izađu, a da ne plate. Intervenisala je policija.

Protesti za sada još nisu masovni, ali je jasno da će država ubrzo morati da povede računa i o ovome. Mere koje su do sada donete za ublažavanje ekonomske strane krize kasne.

 

Produžetak karantina

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dve sedmice po prestanku sadašnje odluke 3. aprila.

- Čak i najmanja popuštanja zabrana koje su na snazi rizik su da se broj infekcija ponovno poveća i samim tim produži karantin - poručili su , Silvio Brusafero i Franko Lokateli, predsednici dve najvažnije državne zdravstvene institucije: Visokog instituta za zdravstvo i Visokog zdravstvenog veća.

Stručnjaci upozoravaju da će možda biti potrebne sedmice, a moguće i nekoliko meseci kako bi se vratio normalan život.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading