(VIDEO) Direktno iz Španije ekskluziva za Republiku: Stanje je ozbiljno, već 14 dana smo u karantinu, a broj zaraženih raste!

Autor: Republika

Svet

29.03.2020

03:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne računajući Italiju, čiji je zdravstveni sistem kolabirao pred zarazom koronavirusa, Španija je druga zemlja koja je najviše pogođena pandemijim kovida-19. U trenutku objavljivanja ovog teksta, u Španiji je umrlo 5.982 ljudi, inficirano je više od 73.235 i slaba je uteha što se istovremeno oporavilo 12.285 osoba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Milica Matović, istraživač iz Srbije zaposlena na Univerzitetu Deusto u Bilbau ekskluzivno za Republiku otkriva kako izgleda život u španskoj provinciji Baskiji koja je jedna od najviše pogođenih pandemijom.

Vrhunac sledeće nedelje

- Stanje je zaista ozbiljno. Razmere katastrofe ovde još uvek nisu kao u Italiji, a kako će biti, to je teško predvideti. Iz nadležnih ministarstava smo čuli da se vrhunac očekuje tokom sledeće nedelje - konstatuje naša sagovornica.

Kako ona objašnjava, sa ciljem zaustavljanja pandemije i prevencije većih potresa, vlada je donela niz mera koje se odnose na bezbednost i zdravstvo pre svega, ali i na ekonomiju. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Još od prošle nedelje bolnice imaju duplo više bolesnika na intenzivnoj nezi od kapaciteta tako da se trenutno čak i sale madridskog sajma pripremaju da prime obolele. Iako situacija u bolnicama nije najsjajnija zbog nedostatka medicinskog materijala ali i iscrpljenosti lekara, sreća je što Španija ipak ima stabilan javni zdravstveni sistem. Po podacima iz špansih medija oko 700 medicinskih radnika je zaraženo virusom. Sindikati traže da se svi medicinari testiraju kako bi se sprečilo širenje - ističe Matovićeva i dodaje da kada je reč o ekonomiji, više od milion ljudi privremeno je ostalo bez posla zbog pandemije.

Najbitnija lekcija koju smo naučili su solidarnost i bliskost. Širom Španije su pokrenute razne inicijative, od donacija za materijalnu opremu, volonterskih mreža za pomoć starima i ugroženima. Čuvamo se jer time čuvamo i druge, sprečavamo prenos virusa 

Milica Matović,  istraživač iz Srbije zaposlena na Univerzitetu Deusto u Bilbau

Upitana da li je u Španiji uvedeno vanredno stanje kao što je to urađeno u Srbiji, naša sagovornica objašnjava:

- Od 14. marta je proglašeno stanje alarma, što je najniži stepen vanrednog stanja. Nema policijskog časa niti vremenskog ograničenja što se tiče kretanja. Savet nadležnih je da svi ostanemo kod kuće i samo u slučaju preke potrebe odemo do prodavnice ili apoteke. Svi su ozbiljno shvatili situaciju tako da su gradovi prazni - ističe Matovićeva.

Građani disciplinovani

Kako ona objašnjava, svakodnevni život obeležen je samoizolacijom građana i disciplinom.

- U Bilbau, kao i u većini gradova, ulice su prazne i grad izgleda kao da je uspavan. Otvorene su prodavnice, apoteke, bolnice i pojedine uslužne radnje, kao što su perionice ili banke. Gradski prevoz funkcioniše normalno s tim što su linije ka bolnicama pojačane a ostale funkcionišu smanjenim intenzitetom - navodi sagovornica Republike.

- Najbitnija lekcija koju smo naučili su solidarnost i bliskost. Širom Španije su pokrenute razne inicijative, od donacija za materijalnu opremu, volonterskih mreža za pomoć starima i ugroženima. Čuvamo se jer time čuvamo i druge, sprečavamo prenos virusa - istakla je Matovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nastava onlajn

Univerzitet Deusto, na kome radi naša sagovornica, zatvoren je od 13. marta i sva nastava se odvija preko interneta. Iako ni profesori ni studenti nisu navikli na ovaj način nastave, zahvaljujulji dobroj koordinaciji i komunikaciji sa studentima, nastava se zasad odvija nesmetano. Bilo je nekih nezvaničnih najava da će se školska godina prekinuti ali o tome se još nije oglašavalo nadležno ministarstvo.

- Zahvaljujući modernim tehnologijama, komunikacija između zaposlenih, kao i komunikacija sa studentima i njihovim roditeljima, odvija se bez ikakvih problema. Nove informacije se prosleđuju studentima svakodnevno, putem mejla i društvenih mreža... Trenutno je teško predvideti kako će se završiti ova školska godina, ali naš zadatak kao univerziteta je da studentima olakšamo trenutnu situaciju - podvukla je Matovićeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading