Britanski magazin: Gušenje pandemije bi moglo da ide u ciklusima

Autor:

Svet

27.03.2020

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski magazin Ekonomist objavio je nedavno tekst "Plaćanje za zaustavljanje pandemije", u kom se navodi da se očajne vlade u svetu trude da zaštite kompanije i potrošače od KOVID-19 davanjem biliona (hiljada milijardi) dolara pomoći i garancijama za zajmove, ali da niko nije siguran koliko će ova spasavanja biti uspešna.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Ali tu je i nešto još gore. Zabrinjavajuća nova otkrića ukazuju da bi za zaustavljanje pandemije bilo potrebna uzastopna gašenja (privrednih aktivnosti). A sada je jasno da bi takva strategija nanela svetu tešku, možda neizdrživu štetu. Neki veoma teški izbori su pred nama", poručuje se u članku.

U njemu se navodi da je zatvaranje svega bilo uspešno u Kini, u čijem gradu Vuhanu se koronavirus prvi put i pojavio, ali da takva strategija ima i lošu stranu.

"Držanjem stope infekcije na relativno niskom nivou mnogo ljudi se ostavlja ranjivim u odnosu na virus. A pošto je KOVID-19 sada već toliko rasprostranjen, model koji je uradio Imperijalni koledž u Londonu ukazuje da bi se epidemija vratila za nekoliko nedelja nakon ukidanja restrikcija. Kako bi izbegle ovo, zemlje moraju da guše bolest svaki put kada se ona opet pojavi, provodeći barem polovinu vremena potpuno zatvorene. Ovaj ciklus "uključi-isključi" morao da bi da bude ponavljan sve dok se bolest u potpunosti ne bi pronela kroz populaciju ili dok se ne bi pojavila vakcina, za šta su možda potrebni meseci, ukoliko je uopšte i bude", navodi se u tekstu Ekonomista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading