Amerika leglo zaraze! Došlo vreme da Meksikanci blokiraju granicu

Autor:

Svet

28.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj zaraženih koronavirusom u SAD premašio je broj slučajeva u Kini, Italiji i Španiji, zemljama koje su do sada bile najviše pogođene pandemijom, a meksički demonstranti zatvorili su granični prelaz zbog straha da bi netestirani američki putnici mogli da unesu virus u Meksiko.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U SAD je za dan registrovano skoro 14.000 zaraženih, ukupno je 82.150 slučajeva obolelih, umrlo je 1.177 ljudi, a u kritičnom stanju je više od 2.000 pacijenata. U Los Anđelesu je zabeleženo više od 400 novih slučajeva, umrlo je još devetoro ljudi.

U prestonici Kalifornije pripremljen je za smeštaj obolelih i Kongresni centar, kao jedan od najvećih bolničkih prihvatnih centara na 67.000 kvadratnih metara.

Stanovnici meksičke pogranične savezne države Sonora najavili su da će blokirati saobraćaj u Meksiku zbog straha od prenošenja virusa iz SAD. BBC navodi da su demonstranti nosili zaštitne maske i transparente na kojima su poručili Amerikancima da ostanu kod kuće.

U Meksiku je potvrđeno manje od 500 slučajeva koronavirusa.

TRAMP NE MARI ZA BROJKE

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Više od 25 američkih država uvelo je nove restrikcije u borbi protiv virusa. Glas Amerike prenosi da se penzionisani lekari i bolničari ponovo vraćaju u službu kao volonteri, dok neke bolnice upozoravaju da nemaju potrebne aparate za sve pacijente.

Uprkos brojkama koje pokazuju da su SAD izbile na svetski vrh po broju zaraženih koronavirusom, CNN ocenjuje da se čini da je vlastima veći prioritet kako da sačuvaju privredu u uslovima pandemije.

Po broju zaraženih koronavirusom SAD pretekle Kinu, Italiju i Španiju

Američki predsednik Donald Tramp zalaže se za relaksaciju vanrednih mera koje su preduzete u suzbijanju koronavirusa, dok se eksperti tome protive. Tramp je obavestio guvernere saveznih država da su u pripremi nove, manje restriktivne mere socijalnog distanciranja zasnovane na geografskim faktorima rizika iako eksperti upozoravaju da je isuviše rano da se Amerikancima dozvoli da se okupljaju u većim grupama ili da se vrate na svoja radna mesta kao da se epidemija stišava.

Tramp: Blisko sarađujemo sa Kinom

Iako je tvrdio da se pravi brojevi zaraženih i umrlih u Kini i ne znaju, Tramp je tu izjavu malo korigovao nakon razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đinping i Tramp

- Kina je prošla kroz mnogo toga i ima veliko znanje o virusu. Blisko sarađujemo. Veliko poštovanje - napisao je Tramp na Tviteru nakon razgovora sa Sijem. Predsednik Kine poručio je u tom razgovoru da je njegova zemlja bila otvorena i transparentna kad je reč o epidemiji koronavirusa. Si je ponudio pomoć SAD i izrazio zabrinutost zbog širenja koronavirusa u Americi, rekavši da bi Peking i Vašington trebalo da održavaju blisku komunikaciju kako bi se sprečilo širenje virusa.

U pismu guvernerima Tramp je najavio masovna testiranja, koja bi omogućila da se identifikuju visoko, srednje i nisko rizični subjekti, pa shodno tome i odrede različiti nivoi socijalnog distanciranja.

- Čim i kada nastavimo da radimo, ne znači da ćemo ukinuti preporuke o socijalnom distanciranju. I dalje ćete se distancirati, ali verovatno ne u istoj meri - poručio je Tramp, koji je nedavno izjavio da bi voleo da se do Vaskrsa situacija poboljša.

Ekspert upozoravaju da to nije realno očekivati.

- Moramo da razumemo da rokove ne određujemo mi, nego virus - kazao je Entoni Fauči, stručnjak za infektivne bolesti, koji je član radne grupe Bele kuće za koronavirus.

VOJSKA NA GRANICI?

Kanada je juče poručila SAD da je razmeštanje vojnih trupa duž američko-kanadske granice nepotrebno uprkos pandemiji koronavirusa i da bi takva odluka narušila odnose i tradicionalno savezništvo dve zemlje. Neimenovani izvor iz američke administracije je rekao novinaru Volstrit žurnala da je Trampova administracija trenutno prekinula da se bavi ovim planom, a kanadski premijer Džastin Trudo je izjavio da je njegova vlada u pregovorima sa Belom kućom i da pokušava da ubedi američki vrh da odustane od ove odluke.

- Kanada i SAD imaju najdužu demilitarizovanu granicu na svetu i u interesu je obe zemlje da tako i ostane - ocenio je Trudo.

Po svemu sudeći, Tramp se dvoumi jer je prvo rekao da SAD šalju trupe na granicu, a potom da će dodatno da razmisli o tom pitanju.

Putin: Ne mislite "mene to neće zadesiti"

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je u obraćanju naciji povodom koronavirusa da ta zemlja ne može da se izoluje od opasnosti i zamolio sunarodnike da ne razmišljaju po principu: "Mene to neće zadesiti", već da poštuju savete lekara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji porastao je juče za 196, što je dnevni rekord i sada iznosi 1.036 ljudi, a umrle su četiri osobe. Ranije ove nedelje gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, koji predvodi operativnu grupu za koronavirus, rekao je Putinu da bi relativno mali broj slučajeva u Rusiji mogao da bude rezultat retkog testiranja, a ne stvarni obim epidemije, pa su zdravstveni radnici od četvrtka obavili oko 200.000 testova.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Rusiji Melita Vujnovič tvrdi da bi bilo dobro kada bi sve zemlje obratile pažnju na mere kakve je najavio Putin u obraćanju naciji, a koje će biti preduzete radi savladavanja posledica koronavirusa u oblasti ekonomije, uključujući sprečavanje odliva stranog kapitala i borbu protiv špekulanata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading