GOLA ISTINA O KORONI: Prognoze čuvenog Nobelovca o virusu

Autor:

Svet

27.03.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi, ne bojte se, biće sve u redu. Korona nas neće sve pobiti.

RepublikaFoto: commons.wikimedia.org/Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden
Majkl Levit

Ovo je poruka južnoafričkog biofizičara, profesora strukturalne biologije na čuvenom američkom univerzitetu Stanford i dobitnika Nobelove nagrade za hemiju Majkla Levita i, što je najvažnije, čoveka koji je bukvalno u dan predvideo šta će se dešavati u Kini tokom epidemije koronavirusa.

POČETAK ANALIZE

Levit je počeo da analizira slučajeve oboljenja od KOVIDA-19 krajem januara ove godine, te je ispravno predvideo da će se Kina iz najgore faze epidemije koronavirusa izvući mnogo ranije nego što su neki stručnjaci za zdravstvo predviđali.

Levit sada tvrdi da će se SAD i ostatak sveta na sličan način obračunati s koronavirusom.

Dok mnogi epidemiolozi upozoravaju da planetu čeka višemesečna, pa čak i višegodišnja borba s društvenom nestabilnošću, uz iznošenje podataka da bi milioni ljudi mogli umreti, Levit kaže da dostupni podaci jednostavno ne podržavaju takav scenario, a pogotovo ne tamo gde su na snazi razumne mere socijalnog distanciranja, baš poput ovih koje se sprovode u Srbiji.

- Ono što moramo da kontrolišemo jeste panika. Sagledamo li širu sliku, bićemo u redu - objasnio je Levit ističući da je njegova prognoza više nego pouzdana i dokazana na konkretnim primerima.

Levit je uočio da je Kina 31. januara zabeležila 46 novih smrtnih slučajeva koje je uzrokovao koronavirus, dok su dan ranije bila zabeležena 42 nova smrtna slučaja. Drugim rečima, iako je Kina i dalje beležila nove smrtne slučajeve, smanjio se procenat povećanja broja umrlih. Levit zaključuje da je smanjenje procentualnog povećanja novih slučajeva važno jer sugeriše da se kriva epidemije promenila.

MOJ STAV

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Zoran Radovanović

Zoran Radovanović, epidemiolog:

"Ovakve prognoze su usamljene, moramo da se pripremimo da će biti gore. Levit jeste nobelovac, ali nije epidemiolog. Razlikuju se kriterijumi, pitanje je koliko su pouzdani zvanični podaci. Sa letom će se broj obolelih dosta prorediti, ali će se virus najverovatnije od jeseni ponovo vratiti."

SVE SE OBISTINILO

- Zamislite epidemiju kao automobil koji juri praznim auto-putem. Premda automobil povećava brzinu, ne ubrzava kao što je pre ubrzavao. To znači da će se nivo povećanja smrtnih slučajeva tokom sledeće sedmice dodatno smanjiti - objavio je Levit u izveštaju koji je 1. februara poslao prijateljima.

Uskoro se njegovo predviđanje obistinilo. Broj smrtnih slučajeva nastavio je padati.

Tri sedmice nakon toga Levit je za Čajna dejli rekao da je širenje virusa doseglo vrhunac. Predvideo je da će ukupan broj osoba koje će oboleti od korone na kraju iznositi oko 80.000, te da će od bolesti preminuti 3.250 ljudi. Njegovo se predviđanje pokazalo vrlo preciznim.

Anđelković: Previše prašine

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovo pitanje veoma složeno.

- Tačno je da se diže previše prašine oko svega, mislim da je nobelovac dao izvanrednu analizu. KOVID-19 je virus kao i svaki drugi, a šteta koja se pravi podizanjem panike može biti fatalna. Ekonomija će u tom slučaju biti paralisana, a ona je osnov svega. Postoje i drugi bolesnici - kardiovaskularni, onkološki, a kako će se svi oni lečiti ako ekonomija ne funkcioniše? Moramo se racionalno boriti i polako vraćati stvari u normalu - konstatuje Anđelković.

Zaključci profesora Levita poklopili su se sa onim što su istražili mnogobrojni naučnici širom planete. Mnogo je, naime, onih koji sa potpunom sigurnošću tvrde da koronavirus nije tolika pretnja kako se na prvi pogled činilo. Ipak, kako konstatuju naučnici, taj virus je mnogo opasniji kada se potceni nego kada se preduzmu odgovarajuće mere da se on suzbije.

Da u tome i te kako ima smisla, potvrđuje činjenica da su najozbiljniji svetski magazini od reči do reči preneli studije profesora Levita i njegovih istomišljenika. Sledstveno tome, mnoge države primenile su taktiku kojom obuzdavaju koronu po Levitovom receptu.

Ovu priču kao i još puno zanimljivih informacija možete pronaći u štampanom izdanju Srpskog telegrafa, kao i na portalu Republika.rs. Takođe, uz vikend broj štampanog izdanja Srpskog telegrafa poklanjamo SUPER ENIGMU na 16 strana.

PRETPLATITE SE NA SRPSKI TELEGRAF

Beograđani, pretplatite se na Srpski telegraf i ne morate da izlazite iz svojih domova dok traje vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa. Vaše omiljene novine dolaziće do vas sa najaktuelnijim informacijama iz zemlje i sveta, plus poklon dodaci sa tematskim sadržajem vezanim za koronu. Ostani kod kuće!

Pretplatite se na "Pretplata" d.o.o. pozivajući brojeve

064/833-44-11, 064/833-44-06, 064/833-44-05, 064/833-44-28, 064/833-44-07

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 28. i 29. mart 2020.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading