Konačna istina o iskrcavanju vojnika u Evropi

Autor: Balkansec, Republika

Svet

23.03.2020

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog najmanje 35 slučajeva zaraženih koronavirusom u američkim oružanim snagama u Evropi prepolovljen je plan najambicioznije vojne vežbe SAD i drugih NATO članica na starom kontinentu. Procenjuje se da će biti izvedeno manje do 40 odsto zacrtanih aktivnosti a prateće vežbe su otkazane.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Čelnik komande američke vojske za Evropu (EUCOM) general Tod Volters poručio je da će biti sprovedeno između 30 i 40 odsto  planiranog programa vežbe "Branilac Evrope 2020" (Defender - Europe 20) ali i da to neće uticati na spremnost jedinica da učestvuju u eventualnoj odbrani kontinenta.

Američke snage u Evropi broje oko 72.000 vojnika a do 20. marta je registrovano 35 obolelih od koronavirusa. Oko 2.600 ljudi je stavljeno u karantin ili samoizolaciju od 14 dana iz predostrožnosti.

Pripreme za vežbu "Branilac Evrope 2020" (foto: defense.gov/Sgt. Kelsey Miller)

Epidemija koronavirusa na vežbi "Branilac Evrope" prvo je pogodila visoke vojne zvaničnike. 

Na konferenciji visokih vojnih zvaničnika zemalja učesnica vežbe u Vizbadenu 6. marta virusom se zarazio poljski general Jaroslav Mika. Zbog moguće izloženosti u samoizolaciji su završili mnogi prisutni uključujući komandanta američke kopnene vojske u Evropi generala Kristofera Kavolija i ceo njegov štab.

Da se epidemija neće završiti na generalima počeli su da ukazuju prvi slučajevi zaraze među američkim vojnicima narednih dana. 

Vazduhoplovni general i komandant EUCOM-a Tod Volters tvrdi da vojska u svojim planovima uvek ima predviđene i takve tragične događaje i da se uvek prilagođava situaciji, ne iz meseca u mesec ili iz nedelje u nedelju nego "iz sata u sat".

- Morali smo da otkažemo neka bojeva gađanja koja su bila planirana van Poljske i Nemačke, ali uvežbavanja unutar tih zemalja biće održana - rekao je on i dodao da će jedinice koje neće izvesti bojeva gađanja svakako sprovesti pripreme kao da ti segmenti vežbe nisu otkazani.

- Modifikacija i u nekim slučajevima redukcija planova vežbe je samo mera predostrožnosti. To neće uticati na sposobnost naših snaga da odgovore pretnjama koje sada postoje ili koje mogu da se pojave u budućnosti. Pripadnici EUCOM-a biće i dalje spremni i odlučni - rekao je on i dodao da nema naznaka da se Rusija sprema da iskoristi situaciju sa koronavirusom za svoje planove u Ukrajini.

General Volters: Nema bojazni da će Rusija iskoristiti situaciju sa koronavirusom za svoje planove u Ukrajini

Ideja vežbe "Branilac Evrope 2020" bila je da se snage jačine jedne divizije prebace iz SAD u Poljsku i pribaltičke države i da tamo, u saradnji sa snagama drugih NATO zemalja, izvedu vežbe sa bojevim gađanjem.

SAD su planirale da sa svog kontinenta u Evropu prebace oko 20.000 pripadnika aktivne vojske i nacionalne garde, zajedno sa oko 13.000 komada tehnike, a da oni koji su već u Evropi pređu i po nekoliko hiljada kilometara razdaljine za vreme vežbe.

To bi bio najveći pokret američkih snaga u Evropu u poslednjih 25 godina za potrebe neke vežbe, odnosno u mirnodopsko vreme ali je Volters naveo da će umesto planiranog broja vojnika koji bi bili prebačeni na evropsko tlo taj broj sada biti izmedju 5.000 i 6.000 ljudi.

Volters je rekao da, ako se ima u vidu trajektorija krive širenja koronavirusa po Evropi, EUCOM može da pretpostavi da će biti u situaciji da održi dostignuti nivo borbene sposobnosti jedinica.

On je dodao da u najgorem scenariju, za koji on u ovom trenutku ne predviđa da će se dogoditi, postoji čak i plan da se u Evropu prebace američke vojne snage koje sada nisu u EUCOM-u, kako bi nastavile da obavljaju njihove poslove.

Volters je, međutim, naveo da smatra da to neće biti potrebno i da će EUCOM biti u stanju da sprovede svoju misiju samostalno i da će nastaviti da "učestvuje u odbrani Evrope, zajedno sa partnerskim zemljama".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
petar

27.03.2020 21:34

Dace Bog da nigde ne vezbaju nego da se o svom zlu pozabave.