Trampe isp*šio si! Obaveštajci ga upozoravali na pandemiju, on razmišljao o prodaji električnih cigareta

Autor: Tanjug

Svet

21.03.2020

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp ignorisao je upozorenja američkih obaveštajnih službi o pretnji pandemije koronavirusa od pre nekoliko meseci, piše Vašington post.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Pripadnik obaveštajen službe i nekoliko članova Trampove administraicje, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su za taj list da je američki predsednik umanjio pretnju Kovida-19, uprkos rastućoj zabrinutosti saradnika i članova svog kabineta u januaru i februaru.

U tekstu se ističe da je CIA vrlo brzo nakon što je virus počeo da se širi Kinom, upozorila da je reč o potencijalnoj pandemiji, ali da je Tramp u startu odbacivao takve teorije nazvavši ih preterivanjem.

CIA je od prvog dana motrila situaciju s virusom u Kini i upozoravala da tamošnja vlast zataškava stvarnu sliku koja je vrlo ozbiljna, navodi Vašington post i dodaje da obaveštajci nisu predvideli kada bi virus mogao da pogodi SAD, ni šta bi trebalo učiniti u tom slučaju, ali da su na vreme obavestili sve ključne ljude u američkoj vladi.

- Donald Tramp ovo možda nije očekivao, ali jako mnogo ljudi oko njega jeste. Međutim, nisu mogli da ga nagovore da nešto preduzme. Upalile su se sve moguće crvene lampice - rekao je neimenovani izvor iz obaveštajnih krugova.

U tekstu se kaže da je Tramp prvi sastanak sa saradnicima o ovom održao 18. januara.

Navodi se da je savetnik za zdravstvo Aleks Azar pokušao da mu objasniti šta bi moglo da se dogodi, ali da ga je Tramp u jednom trenutku prekinuo i pitao kad će se nastaviti prodaja električnih cigareta.

Izvori Vašington posta tvrde da su se sastanci Trampovog kabineta o koronavi virusu redovno održavali do kraja januara, ali da on to nije shvatao ozbiljno.

Čak i nakon što se korona virus pojavio na teritoriju SAD i postao ozbiljna opasnost, Trump se na povratku iz Indije požalio da Nensi Mesonije iz centra za prevenciju zaraznih bolesti nepotrebno širi paniku izjavom da će virus promeniti način života Amerikanaca.

Trampu je najviše smetalo što to odbija potencijalne investitore, navodi vašingtonski list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading