Evo šta će Španija učiniti AKO KATALONIJA PROGLASI NEZAVISNOST

Autor: Tanjug

Svet

09.10.2017

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija poručila je danas da će španska vlada biti spremna da deluje ukoliko katalonski sparatistički lideri sutra proglase nezavisnost Katalonije, kao što su obećali.

Katalonci rešini, Španija sprema mere

Saens de Santamarija je izjavila za radio KOPE da će, ukoliko katalonski lideri proglase nezavisnost, biti donete odluke o obnavljanju zakona i demokrtaije, preneo je AP.

Ona je, takođe, pozvala članove katalonske vlade "koji još uvek poštuju demokratiju i slobodu da se uzdrže od skakanja u prazno".

Katalonija će primeniti zakon o referendumu, koji poziva na proglašenje nezavisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za nezavisnost, izjavio je u nedelju katalonski predsednik Karles Pudždemon.

- Proglašenje nezavisnosti, koje mi ne nazivamo "jednostranim", predviđeno je zakonom o referendumu kao primena rezultata. Primenićemo ono što zakon nalaže - rekao je Pudždemon za katalonski kanal TV3, preneo je Rojters.


Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. oktobra, parlament Katalonije bi trebalo da proglasi nezavisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti zvanično proglase pobedu glasova u korist otcepljenja.

Katalonska vlada je saopštila da se više od 90 odsto glasača koji su izašli na referendum 1. oktobra izjasnilo za otcepljenje od Španije, dok su španske vlasti referendum proglasile nezakonitim, a izlaznost je iznosila samo 43 odsto, napominje britanska agencija.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading