Počelo testiranje vakcine protiv korone, 4 volontera u Sijetlu dobila prve doze!

Autor: Republika

Svet

17.03.2020

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testiranje vakcine protiv koronavirusa počelo je juče, i četiri volontera su dobila vakcinu u istraživačkom centru Kajzer Permanent u Sijetlu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prva osoba koja je primila vakcinu je Dženifer Haler iz Sijetla, 43-godišnja majka dvoje dece. 

- Ovo je prilika da nešto učinim - rekla je ona za AFP.

Ipak, naučnici kažu da će da prođui meseci pre nego što će biti poznato je li vakcina dobra, a i onda ćemo čekati do 18 meseci na nju.

Tipične vakcine za viruse, kao što su one protiv boginja, prave se od oslabljenog ili potpuno "ubijenog" virusa. Ali, ova vakcina mRNA-1273 ne sadrži virus SARS-CoV-2. Unutra se nalaze kratke sekvence genetskog koda koji je kopiran od virusa, što su naučnici uradili u laboratoriji. Nada je da će ovo pokrenuti naš imuni sistem da se bori protiv prave infekcije.

Volonteri će dobiti različite doze eksperimentalne vakcine. Svako će, u mišić nadlaktice, dobiti dve doze u razmaku od 28 dana.

Prema podacima koji su do 7 sati jutros objavljeni na stranici Worldometers, u svetu je do danas 182.726 ljudi obolelo od COVID-19, od toga u Kini 80.881, a 101.844 slučaja van Kine. U Italiji je 27.980 slučajeva, u Iranu 14.991, u Španiji 9.942.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading