ŽESTOKE OPTUŽBE IZ TEHERANA NA RAČUN BELE KUĆE! Rohani: Sanckije SAD sprečavaju ceo svet da se bori protiv korone

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

14.03.2020

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke sankcije su nanele Iranu štetu od 200 milijardi dolara, a njihov uticaj sprečava ceo svet da se izbori sa pandemijom koronavirusa, navodi predsednik Irana Hasan Rohani u pismima koje je uputio liderima određenih zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani

- Borba protiv tog virusa zahteva koordinisano zajedničko delovanje kako u regionu, tako i u celom svetu, s jedne strane, a s druge - ozbiljne mere u cilju obezbeđivanja osnovnih potreba stanovništva, finansijsku podršku onima koje je pogodilo privremeno obustavljanje poslovanja i ogromna sredstva za zdravstvenu zaštitu i medicinu - ističe Rohani.

Predsednik Irana je naglasio da se Iran suočava sa ozbiljnim ograničenjima, koja su povezana sa američkim sankcijama i politikom maksimalnog pritiska na Teheran.

- Američki režim je poslednjih godina uveo više od 100 sankcija protiv naroda i vlade Irana, uneo je na sankcioni spisak oko 1.200 fizičkih lica i organizacija“, dodao je Rohani, ukazavši na to da su „američke sankcije nanele direktnu štetu iranskoj ekonomiji od oko 200 milijardi dolara za manje od dve godine - naveo je on.

S tim u vezi, Rohani je pozvao međunarodnu zajednicu da ne dopusti da antiiranske sankcije SAD utiču na borbu protiv koronavirusa, ističući da podrivanje ekonomije utiče na borbu protiv te bolesti i u drugim zemljama.

Trenutno je u Iranu od koronavirusa obolelo 12.729 osoba, od kojih je 611 umrlo. Izlečilo se više od 4.300 osoba.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading