Italijanski mediji: Sad nam treba Tito

Autor: Republika

Svet

12.03.2020

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reagovano je gvozdenom pesnicom u ruci od lateksa.

Josip Broz Tito

Tako je vodeći italijanski list Korijere dela sera opisao borbu jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita sa najvećim zdravstvenim izazovom u tadašnjoj SFRJ, epidemijom variole vere, 1972. godine.

Kako ovih dana podsećaju italijanski mediji, Jugoslavija je uspela za dva meseca da se izbori sa ovom bolešću, tako što je dve sedmice nakon što su identifikovani pacijenati od kojih je krenula epidemija velikih boginja uvedeno vanredno stanje.

To je podrazumevalo blokade na ulicama, odvođenje zaraženih u vojne bolnice, adaptaciju hotela u karantine i davanje velikih doza penicilina, tetraciklina i gamaglobulina.

Vakcinisano je ukupno 18 miliona ljudi, na dnevnom nivou 1,3 miliona. Italijanski list je opisao brzu reakciju Maršala Tita, koja je, kako pišu, po brojkama vredna poređenja sa onim što su Kinezi uradili kada je u pitanju korona. Značajna razlika je svakako što još uvek nije napravljena vakcina za koronavirus.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading