(VIDEO) POBUNA U MOSKVI: Ruska opozicija na ulicama na Putinov rođendan

Autor: Tanjug

Svet

07.10.2017

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristalice ruskog opozicionig lidera koji se nalazi u pritvoru Alekseja Navaljnija okupile su se danas u Moskvi pozivajući ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče i pusti Navaljnija da se kandiduje za predsednika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Demonstranti i policija u Moskvi

Oko hiljadu pristalica Navaljnija okupilo se po tmurnom i kišovitom danu u centru Moskve na Puškinovom trgu uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina", prenosi Rojters.

Kako navodiagencija, veličina ovog skupa u Moskvi i ostalih skupova širom Rusije izgleda mnogo skromnije kada se uporede sa masovnim protestima u Rusiji koje je poveo Navaljni u martu i junu i koji važe za najveće proteste u Rusiji od 2012. godine.

Kako je AFP prethodno izvestio, Navaljni je ranije danas pozvao svoje pristalice da izađu na skupove širom zemlje povodom Putinovog rođendana kako bi protestovali protiv njegove vlasti.


Jedan od demonstranata nosio je plakat na kom je bila slika Putina kako sedi na planini novca sa natpisom "Srećan rođendan lopove mali!"

Navaljni, koji je izjavio da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu naredne godine, očekuje proteste u oko 80 ruskih gradova, a pored Moskve i u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu.


Rojters navodi da je u planu veliki protest u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu kasnije u toku dana.

Navaljni, 41-godišnji advokat školovan na američkom Jejlu, osuđen je u ponedeljak u Moskvi na 20 dana zatvora zbog toga što je u više navrata prekršio zakon o organizovanju javnih skupova.

Vlasti u Moskvi i Sankt Peterburgu su odbile da dozvole demonstrantima da se okupe u centru grada, pa bi, procenjuje AFP, mitinzi mogli da se završe nasiljem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
vera

07.10.2017 20:58

Jer bar ko u Beogradu da se ne "sramote" od nase opozicije i sindikata?

marinko loncar

08.10.2017 03:11

ako vam putin nevalja onda vam treba hitler