Erdogan zapretio: Ankara bi mogla da preduzme jednostrane akcije

Autor: Tanjug

Svet

08.03.2020

17:34

Ankara bi mogla da preduzme jednostrane akcije u sirijskom regionu Idlib ukoliko sporazumi sa Rusijom ne budu sprovedeni, rekao je danas u Istanbulu predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

- Zadržavamo pravo da očistimo tu lokaciju na svoj način u slučaju da se obećanje koje nam je dato o lokaciji u okviru operacije Prolećni štit (u Idlibu) ne čuva - rekao je Erdogan. Postigli smo dogovor (sa Rusijom) da rešimo krizu u Idlibu bez daljeg krvoprolića. Ukoliko ne, ići ćemo dalje stazom koju smo sami sebi zacrtali - rekao je Erdogan za kanal NTV.

Pored toga, Erdogan je rekao da je bilo najmanje 59 turskih vojnika ubijeno u tom sirijskom regionu tokom proteklog meseca. Predsednik Turske je kazao da će se sutra sastati sa zvaničnicima Evropske unije kako bi razgovarali o pitanjima migranata, preneo je Rojters.

Erdogan je rekao da Turska nije dobila podršku koju očekuje od međunarodne zajednice kada je reč o izbeglicama, ali da se nada drugačijim rezultatima posle sutrašnjih razgovora.

I Evropski savet je saopštio da će turski predsednik posetiti sutra Brisel kako bi razgovarao o pitanjima koja se tiču EU i Turske, uključujući Siriju i migraciju.

Erdogan će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da bi razgovarali o "migraciji, bezbednosti, stabilnosti u regionu i krizi u Siriji", napisao je na Tviteru portparol Šarla Mišela Baren Let.

 

 

Komentari (0)

Loading