Od obećane zemlje do ćorsokaka: Nemačka odbila da prihvati najugroženije izbeglice!

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Svet

05.03.2020

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velikom većinom glasova, nemački Bundestag je odbacio inicijativu Zelenih da Nemačka primi pet hiljada najugroženijih izbeglica, pišu danas nemački mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

Zahtev Zelenih se odnosi na pet hiljada najugroženijih izbeglica iz pretrpanih prihvatnih kampova na grčkim ostrvima, pre svega na maloletnike bez pratnje, trudnice, žene sa ili bez dece, prenosi HINA.

Za prihvat izbeglica je glasalo svega 117 poslanika, a protiv 495, uz obrazloženje da inicijativa Zelenih "nije loša", ali da Nemačka ne bi trebalo samostalno da pokreće "izolovane akcije" bez prethodnih konsultacija sa svojim evropskim partnerima.

- Potrebno nam je rešenje na nivou cele Evrope, a dogovor o tom pitanju nije daleko, jer su Francuska, Finska i Portugal već iskazale spremnost - rekla je predsednica poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, Eva Hegl.

Poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske unije Aleksander Trom upozorio je da bi samostalno donošenje ovakve odluke bilo u suprotnosti sa naporima da se u EU primeni jedinstvena politika prema azilantima.

Kako HINA prenosi, 48 poslanika demohrišćanskog kluba u Bundestagu saglasno je da je potrebno težiti zajedničkim rešenjima, ali oni se zalažu da se što pre pomogne najugroženijima, kao i za pružanje neposredne pomoći Grčkoj na licu mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading