PESKOV O TVRDNJAMA DA JE RUSIJA ČINILA RATNE ZLOČINE: Kategorični odbacujemo izveštaj UN

Autor: blic.rs, Republika

Svet

04.03.2020

00:41

Moskva je danas odbacila navode iz izveštaja UN da postoji mogućnost da je Rusija prošle godine počinila ratne zločine u Siriji, navodeći da istražioci svetske organizacije nikako ne mogu znati šta se dešava na terenu.

Tanjug/AP
Dmitrij Peskov

- Snažno odbacujemo ove optužbe. Očigledno je da Komisija UN ne može posedovati pouzdane informacije o dešavanjima na terenu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U izvještaju istraživačke komisije UN objavljenom juče navodi se da je u napadima ruskih aviona u Siriji prošle godine bilo civilnih žrtava, a da su pobunjenici koje podržava Turska vršili ubistva i pljačke u oblastima u kojima žive Kurdi.

- U oba incidenta ruske vazduhoplovne snage nisu napade usmerile na određeni vojni cilj, zbog čega je to ratni zločin nasumičnog udara na civilne oblasti - napominje se u izvještaju.

Peskov naglašava da izveštaju nisu uzeti u obzir napadi militanata što znači da su procene komisije, u najmanju ruku, jednostrane zbog čega Kremlj nije saglasan sa iznesenim navodima.

Komisija UN, takođe, opisuje i napade pobunjenika koje podržava Turska na oblasti koje kontrolišu Kurdi navodeći da, ukoliko su oni delovali pod kontrolom oružanih snaga Ankare, onda postoji mogućnost da su turski oficiri odgovorni za ratne zločine.

U izveštaju se pokriva period od jula 2019. do februara 2020. godine.

 

 

Komentari (0)

Loading