VREDNA GRAĐA: Vatikan otvorio arhivu iz vremena Pija Dvanaestog

Autor: Tanjug

Svet

02.03.2020

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatikan je danas otvorio apostolske arhive i nekoliko drugih arhiva iz vremena pontifikata pape Pija Dvanaestog, javio je "Vatikan njuz". Tako je istoričarima i istraživačima postala dostupna dokumentacija iz pontifikata kontroverznog pape Pija XII, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939. do 1958. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otvaranje arhiva prvi je prošle godine u martu najavio Papa Franja, a sam čin otvaranja arhiva rezultat je priprema koje je više od 14 godina obavljala služba Vatikana za odnose sa državama, navodi list.

Od danas će više arhiva omogućiti uvid u svoje materijale iz vremena pontifikata Pija Dvanaestog, od kojih je najveći i najpoznatiji Apostolski arhiv, koji se ranije zvao "Vatikanski tajni arhiv" i u kojem se nalaze dokumenti Crkve koji sežu 1.000 godina unazad.


Kako navodi list, za vreme pontifikata Pija Dvanaestog dogodili su se brojni značajni istorijski događaji, među kojima Drugi svetski rat i sukob istočnog i zapadnog političkog bloka.

"Vatikan njuz" piše da se Pije Dvanaesti tokom svog pontifikata susreo sa mnogim ličnostima, među kojima je bilo i ratnih zločinaca, farmera, sportista, rudara, novinara, lekara, umetnika i astronauta.

Brojni Jevreji smatraju da papa nije dovoljno učinio da zaštiti Jevreje u Drugom svjetskom ratu.
 
RepublikaFoto: Promo foto

Sa druge strane, Vatikan tvrdi da je papa Pije potajno pomagao Jevrejima, smatrajući da bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg Rajha i time pogoršati položaj Jevreja, ali i katolika u ratnoj Evropi, prenela je ranije Hina.


Eksperti se nadaju da će među dostupnim dokumentima naći izvore o tadašnjoj debati u Vatikanu.

Kako je ranije rekao crkveni istoričar i ekspert Peter Gumpel, samo iz vremena pontifikata pape Pija XII biće dostupno više od 16 miliona stranica iz vremena njegovog pontifikata koji je trajao od 2. marta 1939. do 9. oktobra 1958. godine.

Teme o kojima se očekuju saznanja su na prvom mestu Drugi svetski rat, Holokaust, nemačka okupacije Italije, atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, osnivanje NATO i Varšavskog pakta.

Interesantne teme za istoričare su i o kraju kolonijalnog doba u Aziji i Africi, ratu u Indokini, početku osnivanja Evropske zajednice, teološkim raspravama oko nekih dogmi.

Prema mišljenju prominentnog stručnjaka za Vatikan, profesora Huberta Volfa, prvi ozbiljni rezultati takvih istraživanja očekuje se tek u narednih tri do pet godina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading