Merkel: Erdogan ne treba da koristi migrante za izražavanje nezadovoljstva

Autor: Blic, Republika

Svet

02.03.2020

22:26

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da shvata da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan očekivao više pomoći od Evrope za rešenje krize sa izbeglicama, ali da ne treba da koristi izbegle da bi izrazio svoje nezadovoljstvo.

Tanjug/AP
Angela Merkel

Od kraja prošle sedmice kada je Ankara saopštila da više neće zadržavati migrante na svojoj teritoriji, više od 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije, drugih zemalja Bliskog istoka i Avganistana došlo je do turske kopnene granice sa članicama EU - Grčke i Bugarske.

- Shvatam da se Turska suočava sa velikim izazovom u Idlibu, ali i dalje je neshvatljivo da Erdogan i njegova administracija svoje nezadovoljstvo ne izražavaju u dijalogu sa EU već na račun izbeglica. Po meni, to nije način za postizanje napretka - naglasila je Merkelova.

Ona je dodala da EU i Turska treba da nastave razgovore o svom sporazumu i da Nemačka podržava Ankaru na bilateralnom nivou.

EU se 2016. godine saglasila da Turskoj da šest milijardi evra humanitarne pomoći za sirijske izbeglice i druge inicijative kako bi uverila administraciju u Ankari da spreči migrante u nastojanju da dođu u Grčku.

 

Komentari (0)

Loading