(VIDEO) Pentagon u strahu! Putin testirao borbenu zver

Autor: Mediji

Svet

28.02.2020

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska, kojom komanduje predsednik Vladimir Putin, prvi put je testirala novu hipersoničnu krstareću raketu "cirkon", objavili su moskovski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Brzo nakon toga američka vojska zatražila dodatan novac od Kongresa zbog "potkopane prednosti pred Rusijom i Kinom".

Na moru

- Testirnje pomorske hipersonične rakete „cirkon“ prvi put je izvedeno na moru. Ona je ispaljena sa fregate u Barencovom moru i pogodila je metu na severu planine Ural, što je više od 500 kilometara. Ova raketa, koju će koristiti brodovi i podmornice, trebalo bi da dostigne brzinu od devet mahova i ima domet od 1.000 kilometara. Predsednik Vladimir Putin je promovisao novu generaciju raketa za koje kaže da mogu da neutrališu svaku vrstu odbrane - objavio je TAS.

Rusija je prva razvila hipersonične rakete, što je zabrinulo mnoge u Americi.

- Vojna prednost SAD u svetu je potkopana i niko ne treba da sumnja u to. Kina i Rusija jačaju svoje vojne potencijale kako bi nadmašile SAD i njihove saveznike i obezbedile svoj uticaj u svetu - rekao je general Mark Mili, predsedavajući Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD u Kongresu.

Optužbe iz SAD

Tenzije između SAD i Rusije su najgore od kraja Hladnog rata. Posebno su se pogoršale 2014, nakon što se Krim pripojio Rusiji posle haosa u Ukrajini. Zbog toga je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da je "ruska okupacija Krima" pretnja zajedničkoj bezbednosti i pozvao Rusiju da je okonča.

"Kao što je naglašeno u deklaraciji o Krimu iz jula 2018. godine, Sjedinjene Države ne žele i nikada neće priznati ruske tvrdnje o suverenosti nad poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima. Ruska okupacija Krima i sve veća militarizacija poluostrva pretnja su našoj zajedničkoj bezbednosti", poručio je Pompeo.

Putin oduvao Erdogana

Predsednik Rusije Vladimir Putin nema nameru da se 5. marta sastane s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj provinciji Idlib, uprkos izjavama turskog predsednika da će do sastanka najverovatnije doći.

Erdogan je rekao da će se najverovatnije sastati s Putinom u Istanbulu sledeće nedelje. - Putin ima drugačije planove za 5. mart - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading