KONTRAOFANZIVA PROTURSKIH POBUNJENIKA NA SEVERU SIRIJE: Bitka za ključni grad Sarakib!

Autor:

Svet

27.02.2020

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski mediji juče su objavili protivrečne vesti o bici za grad Sarakib, ključnu raskrsnicu puteva u severoistočnoj sirijskoj pokrajini Idlib, jedinom većem delu Sirije gde pobunjenici i dalje odolevaju snagama predsednika Bašara el Asada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Izveštač AFP javio je da su sirijski pobunjenici, koje podržava turska vojska, ponovo zauzeli ovaj važan grad nakon što su ga izgubili u ofanzivi vladinih snaga ranije ovog meseca. Prema tvrdnji izveštača francuske agencije, nakon povratka kontrole nad gradom pobunjenici su nastavili da vode žestoke borbe na obodu Sarakiba s Asadovim trupama, koje imaju podršku Rusije.

S druge strane, sirijska državna agencija SANA javila je da su jedinice nelegalnih oružanih bandi uz podršku turske vojske pokrenule ofanzivu na Sarakib i upotrebile desetine bombaša-samoubica i miniranih automobila u zapadnom prilazu gradu, koristeći jaku vatrenu podršku turskih snaga. Sputnjik prenosi da se vode žestoke bitke između sirijske vojske i terorista, čijih je na desetine pripadnika likvidirano, a nekoliko oklopnih vozila uništeno.

Prethodno su turski mediji javili da je sirijska "umerena opozicija" preuzela kontrolu nad Sarakibom, ali je kasnije vojni izvor demantovao ove izveštaje. Prema navodima izvora, "napade ekstremista na grad uspešno su odbile vladine snage" i on je pod potpunom kontrolom sirijske vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading