AMBASADOR NA RAPORTU: Indija oštro negoduje zbog Erdoganovih izjava o Kašmiru

Autor: Tanjug

Svet

17.02.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indija je danas pozvala na razgovor turskog ambasadora u toj zemlji kako bi izrazila diplomatski protest zbog izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Indija negoduje zbog izjave o spornom regionu Kašmira i upozorila je da će to imati uticaja na bilateralne veze.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdpogan

Tokom posete Pakistanu prošle sedmice, Erdogan je rekao da se situacija u indijskom delu Kašmira pogoršava zbog velikih promena koje je Nju Delhi uveo na teritoriji sa muslimanskom većinom i da Turska izražava solidarnost sa narodom Kašmira, preneo je Rojters.

Indija, koja čitav region Kašmira smatra integralnim delom zemlje, saopštila je turskom ambasadoru Sakiru Ozkanu Torunlaru da Erdoganovim komentarima nedostaje razumevanje istorije spora u Kašmiru, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ova nedavna epizoda je samo još jedan primer obrasca mešanja Turske u unutrašnje stvari drugih zemalja, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Raveš Kumar i dodao da Indija to smatra potpuno neprihvatljivim.

 

 

On je rekao da je Indija uputila snažan demarš, odnosno formalnu diplomatsku notu.

Indija je u avgustu ukinula autonomiju Kašmiru i stavila ga pod saveznu upravu kao način da se ta teritorija u potpunosti integriše u Indiju i uguši 30-godišnja pobuna.

Pakistan, koji kontroliše deo Kašmira, kritikovao je tu meru, a druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom, poput Turske i Malezije, pridružile su se pozivima da Indija preispita svoju odluku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading