SZO uverava: Nema opasnosti od koronavirusa, zaraženih van Kine sve manje

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.02.2020

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema drastičnog povećanja broja obolelih od koronavirusa van Kine, osim kod putnika na brodu koji je sada u karantinu kod japanske luke, izjavio je danas visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Glavni stručnjak SZO za vanredna stanja Majk Rajan izjavio je da saopštenje Kine o 14.000 slučajeva odražava njenu promenu u pristupu popisu pacijenata u provinciji Hubej čije su infekcije sada potvrđene i snimcima grudi, a ne samo laboratorijskim rezultatima, preneo je Rojters.

Značajno je da razumemo da je većina ovih slučajeva povezana sa periodom od pre nekoliko dana i nedelja i naknadno su prijavljeni kao slučajevi, a neki od njih su zaraženi na samom početku izbijanja zaraze, rekao je Rajan.

- Osim u slučaju kruzera Dajmond prinses nema dramatičnih povećanja prenosa izvan Kine - rekao je on.

Na kruzeru Dajmond prinses prijavljeno je još 44 slučaja, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 219, iako su vlasti saopštile da će pojedinim starijim ljudima biti konačno dopušteno da se sutra iskrcaju.

Rajan je rekao da se očekuje da će ostatak misije pod vodstvom SZO doći u Kinu tokom narednog vikenda i pridružiti se prethodnici koja je već u Pekingu kako bi pomogla u istrazi zaraze.

Tokom narednog vikenda očekuje se dolazak misije Svetske zdravstvene ogranizacije u Kinu

- Što se tiče međunarodne misije, prethodnica tima i njihove kineske kolege finalizovali su obim posla i oblik misije - rekao je Rajan.

On je odbio da kaže da li će stručnjaci iz Američkih centara za kontrolu bolesti (CDC) biti deo misije niti da iznese detalje o broju članova misije i njihovoj nacionalnosti.

- Ali mogu da vas uverim da tim čine vrhunski naučnici iz celog sveta i iz svih relevantnih zemalja koje mogu da doprinesu ovim naporima - rekao je Rajan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading