PRESUDILI VOJNIKU KOJI JE IZVEO MASAKR! Prvo usmrtio komandanta i njegovu taštu, a onda pobio još 26 osoba i ranio 57 ljudi

Autor:

Svet

09.02.2020

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalne jedinice tajlandske vojske i policije juče ujutru su okončale akciju u tržnom centru u gradu Nakon Račasima ubivši 32-godišnjeg vojnika Džakrafanta Tomu (Jakraphanth Thomma), koji je u subotu tu izveo masakr nezabeležen u modernoj istoriji Tajlanda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džakrafant Toma

Premijer te zemlje Prajut Čan-oča (Prayuth Chan-ocha) naveo je da je Toma iz vatrenog oružja ubio 26 ljudi, a 57 osoba ranio, dok je pucao nasumice po ulici i tržnom centru, emitujući zločin uživo na društvenoj mreži Fejsbuk.

- Ovo je nezabeleženo na Tajlandu i želim da je ovo poslednji put da se ovakva kriza desi - kazao je premijer nakon posete ranjenima koji su smešteni u lokalnu bolnicu.

Tajlandski ministar zdravstva Anutin Čarnavikul (Anutin Charnvirakul) putem Fejsbuka je čestitao bezbednosnim snagama na akciji izvedenoj na severoistoku zemlje.

- Hvala policiji i vojsci što su okončali ovu situaciju. Napadač je ubijen - napisao je ministar.

POBESNEO ZBOG PREVARE OKO IMOVINE

BBC prenosi premijerovu tvrdnju da je vojnikov motiv za napad bilo to što je pobesneo jer je verovao da je prevaren u nekom dogovoru o imovine. Sve je počelo u subotu po podne po lokalnom vremenu kada je u vojnoj bazi Suatam Fitak (Suatham Phithak) vojnik ubio komandanta baze pukovnika Anatarota Krasea (Anantharot Krasae), kao i pukovnikovu taštu i još jednog vojnika.

Toma je nakon tog zločina uzeo oružje i municiju i hamvijem se odvezao do tržnog centra "Terminal 21", pucajući usput na više mesta. Kada je izašao iz vojnog vozila, nastavio je da puca na ljude koji su bežali pred njim.

Na snimcima nadzornih kamera prikazan je ubica unutar tržnog centra kako se kreće sa puškom podignutom uvis. Sve vreme napada pomahnitali vojnik je objavljivao postove na društvenim mrežama, a u jednom od njih je na Fejsbuku upitao da li treba da se preda. Prethodno je objavio fotografiju pištolja sa mecima uz potpis: "Vreme je za uzbuđenje" i: "Niko ne može da izbegne smrt". Fejsbuk je posle zločina uklonio njegovu stranicu.

DOVELI MU MAJKU

Jedna od žena koje su tajlandske snage bezbednosti evakuisale iz tržnog centra za vreme napada rekla je za BBC da se prvo sa drugim ljudima sakrila u kupatilu na četvrtom spratu, da bi potom pobegli na drugi sprat, gde se ona sakrila ispod stola u restoranu i tu ostala tri sata.

Ona je kazala da je čula najmanje četiri pucnja pre nego što je ugledala nekoliko vojnika i spasla se. Nastavnik engleskog jezika Čarli Krauon, koji živi u Nakon Račasimi, rekao je da je video "tela na ulicama" ovog obično mirnog grada.

Snage bezbednosti su u jednom trenutku dovele majku napadača kako bi ga ona ubedila da se preda, nakon čega se pojavila informacija da je on uspeo da pobegne iz tržnog centra. Nakon pretrage koja je trajala celu noć specijalne jedinice vojske i policije su uspele da pronađu i ubiju Tomu, ali nisu saopšteni detalji o tome kako je to izvedeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading