Britanija u strahu od ruske mornarice: Kupuju nove američke avione!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

06.02.2020

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi od devet protivbrodskih aviona američke proizvodnje "Boing" P-8 "Posejdon" stigao je u Ujedinjeno Kraljevstvo i biće namenjen suzbijanju "ruske mornaričke pretnje u Severnom Atlantiku", pišu mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Britansko ratno vazduhoplovstvo dobilo je novi patrolni protivbrodski avion "Boing P-8 Posejdon". Letelica je kupljena u okviru programa vrednog tri milijarde funti, namenjenog borbi protiv ruske mornaričke pretnje u severnom Atlantiku, pišu britanski mediji. 

Britanska Vlada je kupila od Sjedinjenih Američkih Država devet aviona tog tipa. Oni će početi da obavljaju zadatke od aprila, a u potpunosti će biti pušteni u rad do 2024. godine.

Zahvaljujući novom "Posejdonu" Ujedinjeno Kraljevstvo se nada da će ponovo dobiti mogućnosti koje su joj uskraćene 2010. godine, kada je s ciljem uštede novca usvojena "sporna odluka" da se odustane od aviona "Nimrod".

Zbog toga je Britanija u toku poslednjih deset godina morala da se oslanja na patrolnu avijaciju Amerike i drugih zapadnih zemalja.

 

 

Čemu je namenjen "Posejdon"?

Juče je prvi "vazdušni brod" tipa "Posejdon", nazvan "Prajd Morej", stigao s Floride u Škotsku. Avion će pronalaziti neprijateljske kopnene i podvodne objekte u regionima Severnog Atlantika i Arktika. Avion je opremljen senzorima koji koriste mape terena s velikim dometom traženja podmornica i brodova. Sposoban je da obavlja duge izviđačke operacije na velikim i malim visinama.

Pojava prvog "Posejdona" u britanskom ratnom vazduhoplovstvu odvija se usred sve veće zabrinutosti za aktivnost ruskih podmornica. Drugi razlog za nemir je Peking, koji se aktivno meša u razvoj arktičke infrastrukture i izgradnje ledolomaca.

Prema navodima medija, zbog straha od aktivnosti ruske mornarice pojavili su se zahtevi britanskim vlastima da povećaju broj "Posejdona" sa devet na 16 komada. Pristalice te ideje ukazuju na to da je tokom 70-ih godina prošlog veka bilo 40 aviona "Nimrod" u službi Velike Britanije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading