Ko će na crtu Donaldu Trampu? Počinju izbori u SAD!

Autor: Republika

Svet

03.02.2020

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori u Ajovi, prvi u dugom procesu izbora stranačke nominacije za američke predsedničke izbore krajem godine, održani su juče.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ruralna država u kojoj živi jedan procenat Amerikanaca već decenijama probija led u komplikovanom procesu izbora demokratskih i republikanskih kandidata za budućeg šefa Bele kuće.

Čitav proces biranja takozvanih delegata završava se u julu, kada se na stranačkim konvencijama bira zvanični kandidat stranaka za predsedničke izbore koji će biti održani u novembru.

Mnogi kritikuju važnost koja se prvim predizborima pridaje jer oni ne odražavaju nacionalnu raznolikost. Međutim, senatori koji su ostali u trci za stranačke kandidate proteklih nedelja obilazili su Ajovu kako bi se dodvorili glasačima.

Partija koja već ima predsednika u prvom mandatu gotovo uvek na primarnim izborima izabere upravo njega za svog kandidata na narednim izborima.

Čitav proces biranja takozvanih delegata završava se tek u julu

Kako se trenutno u Beloj kući nalazi republikanski predsednik Donald Tramp, republikanski predizbori su čisto formalni, a u nekim saveznim državama su i otkazani. Sve oči su sada uprte u demokrate i njihov izbor kandidata koji će u novembru izaći Trampu na crtu.

U trci je ostalo ukupno 11 pretendenta za predsedničku nominaciju: Majkl Benet, Džo Bajden, Majkl Blumberg, Pit Butidžidž, Tulsi Gabard, Ejmi Klobučer, Deval Patrik, Berni Sanders, Tom Stejer, Elizabet Voren i Endrju Jang.

Prema anketi Njujork tajmsa, senator iz Vermonta Sanders ima prednost, a podržava ga 25 odsto demokratskih glasača. Sledi Butidžidž iz Indijane (18 odsto), bivši potpredsednik Bajden (17 odsto), a zatim Vorenova (15 odsto).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading