Arapska liga i Palestinci odbacili Trampov mirovni plan

Autor: Tanjug

Svet

01.02.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na vanrednom samitu Arapske lige u Kairu, danas je odbačen američki mirovni predlog za Izrael i Palestinace, iza koga stoji predsednik SAD Donald Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Prema pisanju francuskog "Monda", na samitu Arapske lige ocenjeno je da je američki predlog nepravičan i da, kako se doslovno kaže, "ne uvažava fundamentalna prava Palestinaca".

U tom smislu je i Arapska liga saopštila da odbacuje američki mirovni plan koji je ranije ove nedelje obelodanio Tramp.

U saopštenju se kaže da su se lideri država članica Arapske lige obavezali da neće sarađivati sa američkom administracijom u sprovođenju plana.

Kako navodi "Mond", generalni sekretar Lige, Ahmed Abul Geit ocenio je da ovakav američki predlog ne doprinosi pronalaženju mirovnog rešenja i apelovao je da se pronađe rešenje prihvatljivo za obe strane.

Palestinski predsednik Mahmut Abas, neposredno uoči vanrednog samita Arapske lige, najavio je prekid "svih odnosa", uključujući i bezbednosne, između palestinskih vlasti s jedne i Izraela i SAD s druge strane.

- Ovaj američki plan predstavlja kršenje sporazuma iz Osla - ocenio je Abas i potvrdio da je ovu odluku palestinskih vlasti preneo i izraelskom premijeru Benjaminu Netenjahuu.

Abas je apelovao na izraelske vlasti da preuzmu odgovornost kao sila koja je okupirala Palestinske teritorije.

U redakcijskoj analizi, "Mond" konstatuje da je Trampov plan "svrstavanje na stranu Izraela bez presedana".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading