KLOVNOVI U AUSTRIJI KAŽNJENI ZBOG BURKI

Autor: novosti.rs

Svet

03.10.2017

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled primene novog zakona o zabrani pokrivanja lica austrijska policija je prvog dana od stupanja na snagu tog zakona, 1. oktobra, kaznila tri osobe koje su bile odevene kao klovnovi. Naime, kažnjene su osobe koje su učestvovale u protestu "Tradicionalna šetnja klovnova protiv zabrane prikrivanja lica".

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera English
Kažnjeni: Klovnovi u Austriji pod teretom zakona

Organizator skupa Klaus Verner-Lobo protestom je, kako je rekao, želeo da ukaže na apsurdnost zakona.

Među učesnicima bilo je klovnova, ali i osoba u burkama. Policija je podnela tri prijave zbog kršenja zakona protiv lica koja su napustila povorku prikrivenih lica.


Kako je objašnjeno, za vreme demonstracija, koje su bile prijavljene, bilo je dozvoljeno da učesnici pokriju lice, ali ne i da tako hodaju van mesta održavanja protesta. 

Međutim, tri lica, koja su bila odevena kao klovnovi, napustila su mesto na kom se održavao skup i tako "maskirani" su se udaljila, te je protiv njih podneta prijava, a izrečeno je i 46 opomena.

Zakon o zabrani pokrivanja lica stupio je u nedelju na snagu i od tada svako ko u javnosti nosi odeću koja mu pokriva lice može biti kažnjen do 150 evra.


O zabrani, koja se u Austriji naziva i "zabranom burki", građane informišu flajeri koji su na nemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Takođe su o stupanju zakona na snagu informisane ambasade, međunarodne organizacije i islamska verska zajednica.

Ko od nedelje bude nosio burke ili drugu odeću koja pokriva lice biće suočen sa administrativnom, odnosno novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osoba na zahtev policije otkrije lice, neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini biće uhapšena radi utvrđivanju identiteta i kažnjena. 

Alžirsko-francuski biznismen Rašid Nekaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimanskim ženama zbog nošenja garderobe po islamskim verskim zakonima.

- Ako se prihvata sloboda vere mora se prihvatiti i vidljivost vera - poručio je Nekaz.

Inače, austrijski su biskupi kritikovali novi zakon, a kardinal Kristof Šenborn rekao je da se radi o "prevelikom zadiranju u civilne slobode".

Austrijska policija najavila je da će u primeni zakona biti posebno "osetljiva". 

Austrijska vlada je, iako se među građanima govori o "zabrani burki", zakon okarakterisala kao verski neutralan, navodeći da je u njemu predviđeno da se jedino iz zdravstvenih razloga može pokriti lice, kao i tokom tradicionalnih manifestacija, poput karnevala gde lica zbog posla moraju da prekriju lice, kao što to čine lekari, klovnovi, radnici na nekim opasnim poslovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading