(VIDEO) PIJACA STRAVE I UŽASA! Zmije, gušteri, pacovi, magarci... Odavde je krenula epidemija koronavirusa

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

30.01.2020

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija smrtonosnog koronavirusa po svemu sudeći je krenula sa pijace u kineskom Vuhanu. Ono što je šokiralo svet su fotografije sa pomenute pijace Huanan koronavirusom. Iako važi za tržnicu morskih plodova, tu se mogu naći mnogi drugi proizvodi koji ljudima sa Zapada izgledaju čudno, ali i odvratno.

RepublikaFoto: youtube.com/Travel Voyage
Pijaca u Vuhanu

U ponudi su ptice, zečevi, ali i pacovi, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, zatim magarci, kamile, čak i majmuni.

Ne treba posebno isticati da je držanje svih ovih životinja na malom prostoru, njihov stalni kontakt s trgovcima i sa samim kupcima, a često i njihovo klanje na licu mesta, idealno za širenje virusa. Ne zna se ni odakle životinje potiču, a ni sama trgovina nije regulisana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus, dokazano je da su svi koji su prvi zaraženi u Vuhanu posećivali pijacu, radili na njoj ili tamo radili članovi njihovih porodica.

U nekim delovima Kine, uprkos zvaničnim zabranama, neke životinje poput riba, škampa, zmija, pa čak i mladunaca miševa, magaraca i majmuna znaju da se tranžiraju ili čak jedu dok su još žive jer se sirovo meso u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra posebno zdravim.

 

 

Štaviše, kako piše Biznis insajder, ove pijace se i zovu "mokrim" zbog krvi, budući da mesari često kolju životinje pred samim kupcima.

Tako se šire svakakve stvari, pa samim tim i virusi.

Osim toga, virusi imaju priliku da razviju mutacije koje im omogućavaju prelazak sa životinja na ljude.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Na primer, SARS, epidemija koja je izbila 2002., takođe u Kini, i ubila 774 ljudi, izazvana je koronavirusom koji je na ljude najverovatnije prešao s cibetke (srodne su mačkama) koja se prodavala upravo na takvim pijacama.

Koronavirus se rapidno širi Kinom kao i drugim delovima sveta. Britanski stručnjak za dinamiku prenosa zaraznih bolesti Džonatan Rid predviđa da će za 2 nedelje stotine hiljada ljudi, koji će proći kroz Kinu i nastaviti u druge države, biti zaražene.

U novom naučnom radu ovaj stručnjak je predvideo kako će se u roku od 14 dana, odnosno do 4. februara 2020. godine, broj zaraženih u epicentru virusa, Vuhanu, biti veći od 190.000.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading