MAKRON UDARIO NA ERDOGANA: Kršiš obećanja o Libiji!

Autor: Tanjug

Svet

29.01.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Francuske Emanuel Makron optužio je danas predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je prekršio obećanja data na konferenciji o Libiji, nakon što su turski ratni brodovi i sirijski borci stigli u tu severnoafričku zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Želim da izrazim zabrinutost u vezi sa ponašanjem Turske u ovom trenutku, što je u potpunoj suprotnosti sa onim na šta se predsednik Tajip Erdogan obavezao na konferenciji u Berlinu - rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom - preneo je Rojters.

Makronovi komentari usledili su nedelju dana nakon što su se Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, koji podržavaju komandanta libijske vojske na istoku zemlje Kalife Haftara i Turska, koja podržava vladu u Tripoliju saglasili sa zapadnim silama u Berlinu da će raditi na podsticanju trajnog prekida vatre i podržati embargo na oružje.

Međutim, od tada je došlo do sukoba sa Haftarovom Libijskom nacionalnom armijom koja pokušava da otvori novi front kretanjem prema gradu Misrata na zapadu zemlje.

Makron je potvrdio prisustvo turskih brodova i optužio Ankaru da krši suverenitet Libije i ugrožava bezbednost Evrope i zapadne Afrike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading