Poginuo visoki oficir CIA koji je organizovao ubistvo generala Sulejmanija?!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

28.01.2020

14:50

Iranski mediji preneli su danas da je visoki oficir američke CIA Majkl D'Andrea, za koga se smatra da je organizovao ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, navodno poginuo u Avganistanu.

Tanjug/AP
Kasim Sulejmani

Iranska novinska agencija Mehr navodi da je D'Andrea, poznatiji pod nadimkom "Ajatolah Majk", bio u američkom avionu koji su u ponedeljak oborili Talibani, prenosi britanski Dejli star.

Za D''Andreu se navodi i da je organizovao potragu za vođom Al Kaide Osamom bin Ladenom. Međutim, te tvrdnje za sada niko od američkih zvaničnika nije potvrdio.


D''Andrea se priključio CIA-i 1979. godine, a dobio je nadimak "Ajatolah Majk" zbog svojih operacija u Iranu, Iraku i Avganistanu. Smatra se da je bio zadužen za antiterorističke operacije, hapšenja, čak i za programe torture, a Njujorkt tajms je 2017. godine objavio da ga je administracija američkog predsednika Donalda Trampa imenovala za operacije u Iranu.

U avganistanskoj provinciji Gazni u ponedeljak se srušio američki avion, za koji su Talibani tvrdili da su ga oborili i da je u njemu bilo 83 pripadnika američke vojske.

Komentari (0)

Loading