LAVROV OTKRIO: Putinovu inicijativu o "samitu petorke" podržale Francuska i Kina

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

27.01.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina o održavanju samita lidera država-stalnih članica Saveta Bezbednosti UN za sada su podržale samo Kina i Francuska, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

- Ovu inicijativu su već podržali predsednici Kine i Francuske. Njena suština je u pronalaženju najboljeg puta ka smanjenju tenzija, koja se opasno povećala poslednjih godina - bez učešća politizacije, ideologizacije i bez obzira na izborne cikluse, kao i dolaženja do načina koji će zaustaviti dalje upuštanje sveta u konfrontacije - objasnio je ruski šef diplomatije.

Ruski predsednik je na petom Svetskom forumu sec´anja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN - Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije, i izjavio je da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuc´e poruke liderima 'petorke'".

- Pravni temelj međunarodne arhitekture koji je položila Velika pobeda ostaje najvažniji stub za efikasno prevazilaženje sveobuhvatnih izazova i pretnji svim narodima i podršku regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Na to je usmerena predsednikova inicijativa da se ove jubilarne godine održi specijalni samit lidera petorke SB UN - istakao je Lavrov.

 

 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je ranije da su u petak liderima „petorke" SB UN prosleđena pisma sa detaljnim opisom plana samita.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da Vašington još nije odgovorio na predlog Moskve o održavanju samita.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je ranije da podržava ideju ruskog predsednika Vladimira Putina o sastanku pet zemalja-osnivača Ujedinjenih nacija i istakao da se slaže sa njim da su te države posebno odgovorne za situaciju u svetu.

Predlog ruskog predsednika pozdravile su i Ujedinjene nacije, koje su saopštile da podržavaju svaki napor usmeren ka diskusiji stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading