Salvinijev napad na crvenu Emiliju Romanju

Autor:

Svet

26.01.2020

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnici italijanskih regiona Emilija Romanja i Kalabrija birali su novu regionalnu vlast, a glasanje u prvom, daleko bogatijem regionu na severoistoku zemlje, ključno je za lidera desničarske stranke Liga Matea Salvinija i njegov povratak na vlast, pošto bi pad crvene Emilije Romanje značio da on nema konkurenciju u Italiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

Korijere dela sera navodi da je u ovom regionu broj izašlih na izbore juče u podne bio veći od 23 odsto, što je više nego duplo u odnosu na prethodno glasanje za vlasti tog regiona 2014, kada je u istom periodu dana bilo 10,88 izašlih. "To je znak demokratije, to uvek prija", kazao je nakon glasanja bivši italijanski levičarski premijer Romano Prodi, čiji se politički istomišljenici boje da Salviniju, bivšem ministru policije i vicepremijeru, samo ova pobeda nedostaje da obori sadašnju vladu u Rimu, koju čine njegovi bivši koalicioni partneri iz Pokreta pet zvezdica i levo orijentisana Demokratska partija.

Salvinijeva kandidatkinja Lučija Borgonzoni izašla je na ove izbore kako bi sa vlasti smenila aktuelnog predsednika regiona Emilija-Romanja Stefana Bonačinija, kandidata stranaka levog centra. U ovom regionu levica je konstantno pobeđivala još od sedamdesetih godina prošlog veka, često i sa razlikom od 20 odsto u odnosu na drugoplasiranu opciju, ali poslednje ankete pokazale su da su Borgonzonijeva i Bonačini u izborni dan ušli skoro izjednačeni po podršci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading