TRAMP NAREDIO: SAD uvode ograničenje na "porođajni turizam"

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

23.01.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa izlazi danas s novim viznim ograničenjima kojim želi da suzbije takozvani "porođajni turizam", za trudnice koje putuju u Sjedinjene Države kako bi njihova deca mogla da dobiju američko državljanstvo rođenjem u toj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Podnosioci zahteva za vize za koje konzularni službenici procene da dolaze prvenstveno u SAD radi porođaja sada će se tretirati kao i drugi stranci koji dolaze u Sjedinjene Države na medicinsko lečenje, prema najnovijim uputstvima Stejt departmenta, prenosi AP.

Podnosioci zahteva za vizu će morati da dokažu da dolaze na lečenje i da imaju novac da ga plate.

Stejt department je planirao da po današnjoj objavi, pravila stupe na snagu u petak.

 

 

Praksa putovanja u SAD radi porođaja u osnovi je zakonita, a svako ko je rođen u Sjedinjenim Državama prema Ustavu smatran je državljaninom.

Američke turističke agencieje objavljuju oglase i naplaćuju do 80.000 dolara za dobijanje viza uglavnom trudnicama iz Rusije i Kine kako bi se porodile u Sjedinjenim Državama.

Nema podataka o tome koliko stranih žena putuje u SAD da bi se porodile, ali po procenama Centra za imigracione studije procenjuje da je 2012. godine to učinilo oko 36 000 strankinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading