DOSTA VIŠE TIH PROROKA PROPASTI: Tramp nikad žešće isprozivao Gretu Tunberg

Autor:

Svet

21.01.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp održao je juče na jubilarnom 50. Svetskom ekonomskom forumu u elitnom švajcarskom zimskom odmaralištu Davos dugoočekivani govor u kojem je u uvijenoj formi napao 17-godišnju švedsku ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg, nazvavši je "prorokom propasti".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Uoči obraćanja, za koje rekao da je "dobro primljeno od 200 najvećih kompanija na svetu koje su bile u sali", Tramp je prvo poručio da je zaštita životne sredine veoma važna za njega, a onda se u govoru pozabavio Tunbergovom i učesnicima klimatskih protesta.

- Moramo da odbacimo te večne proroke propasti. Sada nije vreme za pesimizam. Sada je vreme za optimizam - kazao je Tramp.

Nakon govora on je novinarima pričao o sadnji bilion (1.000 milijardi) stabala, a predsednikovu ideju je na Tviteru razjasnio Mark Beniof, izvršni direktor američke softverske kompanije "Sejlsfors", koji je napisao da su SAD pristupile Inicijativi bilion stabala (1 Trillion Tree Initiative).

 

Iranski poslanik: Za ubistvo Trampa tri miliona dolara

Poslanik iranskog parlamenta Ahmed Hamzeh ponudio je nagradu od tri miliona dolara onome ko ubije američkog predsednika Trampa, javila je iranska poluzvanična novinska agencija Isna. "U ime naroda provincije Kerman, platićemo tri miliona dolara nagrade u kešu onome ko ubije Trampa", izjavio je pred poslanicima Hamzeh, koji nije precizirao da li su odluku da se Trampu preti na ovaj način donele iranske verske vođe. Kerman je rodno mesto iranskog vojnog komandanta Kasima Sulejmanija, koji je ubijen 3. januara u američkom vazdušnom napadu dronom kod Bagdada.

 

Tramp u razgovoru sa predstavnicima medija nije pominjao globalno zagrevanje, ali je objasnio šta je njegova želja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Greta Tunberg

- Ono šta ja želim jesu najčistija moguća voda i najčistiji mogući vazduh - rekao je šef Bele kuće, koji je obraćanje u Davosu iskoristio i za tvrdnju da je "Amerika ponovo u procvatu" i da je za vreme njegovog prethodnika Baraka Obame propalo 60.000 fabrika, a da je on otvorio 12.000 i zaposlio sedam miliona ljudi.

Činjenice o obezbeđenju u Davosu

- Švajcarski parlament odobrio raspoređivanje do 5.000 pripadnika oružanih snaga u periodu 2019-2021. za "dužnosti civilne podrške", prethodnih godina to je koštalo oko 30 miliona evra po forumu

- Kanton Grizon objavio da ove godine dodatni troškovi za obezbeđenje iznose oko 8,3 miliona evra

- Četvrtinu tih troškova snosi Svetski ekonomski forum, drugu četvrtinu kanton, opština Davos plaća osminu troškova, a švajcarska savezna vlada oko trećinu

 

GRETA ZVEZDA

Kao i sala u kojoj je govorio Tramp, i ona u kojoj se obratila Tunbergova bila je krcata. Za razliku od prošlogodišnjeg Davosa, kada je njeno obraćanje bilo na marginama samita, švedska tinejdžerka, koju je magazin Tajm u međuvremenu proglasio za ličnost godine, sada je bila jedna od glavnih zvezda prvog dana skupa svetske elite. Ona je publici istakla tri zahteva - da kompanije, banke, institucije i vlade prestanu da investiraju u fosilna goriva, da se prekinu bilo kakvi podsticaji za ova goriva i odmah napusti njihovo korišćenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trampovo obraćanje u Davosu

- Ne želimo da se to učini 2050, 2030, čak ni 2021, želimo da se to učini sada. Možda mislite da smo naivni, ali ako vi ne želite da to učinite, morate da objasnite vašoj deci zašto ste odustali od ciljeva Pariskog sporazuma i svesno izazvali klimatsku krizu - kazala je Tunbergova.

 

Milijarderi duplo bogatiji od ostatka čovečanstva

Humanitarna organizacija Oksfam, koja se bavi smanjenjem siromaštva u svetu, objavila je uoči početka samita u Davosu izveštaj u kojem navodi da je jedan odsto najbogatijih ljudi na planeti ima duplo više bogatstva nego ostatak čovečanstva od 6,9 milijardi ljudi. Među tim najbogatijim je 2.153 milijardera koji raspolažu bogatstvom koje ukupno ima 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 odsto svetske populacije. Oksfam navodi da se broj milijardera udvostručio u poslednjoj deceniji. "Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu", piše u izveštaju, u kojem se navodi i da 22 najbogatija muškarca sveta imaju više novca nego sve žene u Africi. Iz Oksfama predlažu da u narednih deset godina za jedan odsto najbogatijih u svetu bude obračunato povećanje poreza za 0,5 odsto, što bi omogućilo otvaranje 117 miliona radnih mesta u sektorima poput obrazovanja, zdravstva i brige za starije i decu.

 

Ona je rekla da "naša kuća i dalje gori".

- Vaše nedelovanje potpaljuje vatru svakog sata - navela je švedska aktivistkinja, koja na ovakve događaje putuje vozom, za razliku od Trampa, koji je u Švajcarsku stigao predsedničkim avionom "Er fors uan", a zatim helikopterom doleteo u Davos.

SUĐENJE U VAŠINGTONU

Nagađalo se da će Tramp otkazati putovanje zbog suđenja u američkom Senatu, gde je nakon Predstavničkog doma Kongresa pokrenut postupak njegovog opoziva, ali je on rekao da prisustvuje forumu kako bi podstakao kompanije da ulažu u SAD. Tramp se danas vraća u Vašington, kada bi u Senatu trebalo da budu izneti uvodni argumenti u postupku opoziva. Optužbe protiv Trampa o tome da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres na suđenju u Senatu izneće demokratski članovi Predstavničkog doma, koji su u dokumentu, podnetom uoči suđenja, naveli da Tramp mora biti smenjen da bi se zaštitila nacionalna bezbednost i očuvao postojeći sistem vlade u zemlji.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Foto: Ilustracija

U memorandumu Trampovog pravnog tima, objavljenom u utorak, osporavaju se optužbe protiv predsednika SAD i traži se od Senata da ih odmah odbaci. Tvrdi se i da "teorija demokrata o zloupotrebi položaja" nije osnov za opoziv, a da su demokrate vodile namešteni proces, tokom kojeg su, kako se ocenjuje, samo uspele da dokažu da Tramp nije uradio ništa pogrešno.

Demokrate optužuju američkog predsednika da je zloupotrebio položaj odlaganjem isplate vojne pomoći Ukrajini, da bi izvršio pritisak na Kijev da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, a da je zatim opstruisao istragu Kongresa o tom slučaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Darko

22.01.2020 14:06

Та малена је дете са посебним потребама. Не кажем ово да би је на било који начин дискредитовао или омаловажио, напротив, али она која живи у високо развијеној земљи по свим основама, нека дође мало да дише у Бгд, Панчеву, Бору, Мајданпеку, НС, или да се шета по Алексинцу, Нишу и другим местима, које је великим делом загадила и њена држава пре 21. годину. Она је само ни крива ни дужна пион у рукама родитеља или неког још моћнијег, жељног екстра новца. Склоните то дете ако му желите добро и дајте неке стварно моћне људе да се већ једном заустави уништавање планете. Овако, она је само маска за злочин над планетом.