ŠVAJCARCI SPASLI KOLJAČA SRBA: Kako je ustaški zločinac Artuković izbegao kaznu

Autor:

Svet

19.01.2020

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Drugog svetskog rata brojnim fašistima Švajcarska je bila destinacija ili zemlja tranzita, a među njima je bio i ustaški zvaničnik Andrija Artuković - krvnik sa Balkana, piše švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung (NZZ), ukazujući na neslavno delovanje švajcarskih vlasti.

RepublikaFoto: youtube.com/wikimedia.com
Zločinac Andrija Artuković

List podseća da je Artuković optužen za ubistvo oko 700.000 lica kao ministar unutrašnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i naglašava da je ustaška država sa toliko okrutnosti delovala protiv Jevreja, Roma, partizana i, pre svega Srba, koji su činili jednu trećinu stanovništva, da je to čak iritiralo i nemačke naciste. Navodi se da je Artuković na kraju formalno izveden pred sud zbog "svega" četiri akcije ubistava sa oko 1.000 žrtava koje je direktno naložio i zbog kojih su ga SAD izručile bivšoj Jugoslaviji.

Tadašnji dopisnik švajcarskog lista okarakterisao je suđenje u Zagrebu kao "Nirnberški proces Jugoslavije sa 40-godišnjim zakašnjenjem". U maju 1986. Artuković je osuđen na smrtnu kaznu, ali zbog starosti i zdravstvenog stanja kazna nije izvršena. Presuda je širom sveta pobudila pažnju javnosti, ukazuje NZZ, dodajući da su o tome opširno izvestili i švajcarski mediji, ali ne i o ulozi svoje zemlje, koja je ovom ratnom zločincu faktički pomogla pri bekstvu. Razlog je u tome što je birokratama u Bernu i predstavnicima crkve u Frajburgu svih tih godina pošlo za rukom da svoje delovanje zataškaju, tvrdi dnevnik.

700.000

ljudi ubijeno u NDH pod komandom Artukovića kao ministra policije

LAŽNI ALOJZ ANIĆ

NZZ iznosi istorijske podatke prema kojima je 20. novembra 1946. u Frajburgu službenik kantonalne policije Tingeli saslušao muškarca koji se predstavio kao Alojz Anić i tvrdio da je pobegao iz Hrvatske u Austriju, a pošto ga je i tamo gonila jugoslovenska tajna služba Ozna, nastavio je putovanje ka Švajcarskoj. Rekao je da je 13. novembra prešao ilegalno granicu kod mesta Buhs i da je potom vozom stigao do Frajburga, gde su ga zemljaci sačekali u franjevačkom manastiru Marijanum. Policajac je pitao kojim se poslom ranije bavio, na šta je navodni Anić rekao da je bio godinama nastavnik u hrvatskim gimnazijama, a što se političkih aktivnosti tiče, da je pripadao katoličkim telima i da je držao antikomunistička predavanja. Na kraju razgovora navodni Anić zatražio je da kao izbeglica ostane u Švajcarskoj, gde bi pripremio dalje putovanje u Južnu Ameriku. Policajcu se ova priča činila verodostojnom, a pošto izneto ime nije bilo među traženim licima, dobio je dozvolu za ostanak.

O Artukoviću

- Rođen u Klobuku u Hercegovini 1899. godine
- Vodio Velebitski ustanak, koji su ustaše organizovale u Lici 1932, nakon bekstva učestvovao u organizaciji atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. u Marselju
- Za ministra unutrašnjih poslova NDH imenovao 1941, učestvovao u stvaranju koncentracionih logora, uključujući Jasenovac
- Nakon izručenja Jugoslaviji iz SAD 1986. na suđenju u Zagrebu osuđen na smrt, ali kazna nije izvršena zato što je bio dementan i umro je prirodnom smrću 1988. godine

 

 

Ustaški zločinac je smešten kod izvesnog gospodina Rošija, sekretara u departmanu za pravosuđe i policiju u Bernu. Međutim, kod tužilaštva počinje da rastu sumnje u identitet "profesora" Anića, na šta je jedan inspektor počeo da se raspituje o njemu u versko-fašističkim krugovima oko franjevačkog instituta "Sankt Rafael". U svom izveštaju od 25. marta 1947. naveo je da je Anić u stvari Andrija Artuković i da je bio član ustaškog režima u Drugom svetskom ratu. Kako ističe NZZ, začuđujuće je da je savezna policija tek nakon dva meseca zakucala na vrata službenika Rošija, a policajci Šonenberger i Tingeli, koji su 6. juna 1947. došli da ispitaju navodnog lažnog Anića, bili suočeni s novim lažima. On je tvrdio da nikada nije bio ustaša i da nikada nije prihvatio nijednu odluku koja bi bila protiv njegove katoličke savesti, te da je navodno stalno bio na distanci sa Nemcima. Međutim, dvojica policajaca nisu dozvolila da ih ponovo slaže i tužilaštvu je bilo jasno koju "hipoteku" ovo lice predstavlja za zemlju.

1.000

žrtava samo priznato u akcijama koje je on direktno naložio

PUSTILI GA U AMERIKU

Da se znalo da se Artuković nalazi u Švajcarskoj, Beograd bi zatražio izručenje, što je bilo neželjena situacija u Švajcarskoj. Švajcarske vlasti su morale doneti odluku da li da Artuković bude izručen Jugoslaviji, da se protera u drugu zemlju ili dobije azil. Pošto nijedna opcija nije bila poželjna, konstatuje NZZ, nepoželjan stranac trebalo je u potpunoj tišini da nestane. Tako su policajci dogovorili sa Artukovićem da napusti zemlju, a on je pristao da to učini najkasnije do 15. jula 1947, za šta mu je osigurano da može zadržati dokumenta na lažno ime i dobije ih i za ženu i dvoje dece. Uz podršku prijatelja i franjevačkog reda, porodica je pod imenom Anić dobila vizu za Irsku, gde su proveli godinu dana pre nego što su otputovali u Kaliforniju.

Pod ispravnim imenom, Artuković je 1950. u SAD zatražio nova dokumenta, što mu je iskomplikovalo stanje jer je godinu dana kasnije identifikovan kao "Himler Balkana", na šta je Jugoslavija zatražila izručenje. Pošto su ga američke vlasti uhapsile, advokati Artukovića bombardovali su vlasti u Frajburgu i Bernu sa zahtevom da dostave potvrdu da mu je u Švajcarskoj dozvoljena promena imena. Bern je to odbio, na šta su advokati povećali pritisak i poslali Artukoviću izjavu da su švajcarske vlasti rano saznale za njegov pravi identitet.

Na kraju je švajcarsko tužilaštvo saopštilo da je policija znala ko je "Anić", ali tek neposredno pred napuštanje zemlje, i sa tom, kako konstatuje NZZ, ne baš istinitom tvrdnjom, morale su da se pomire američke vlasti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading