BRUTALNA PRETNJA TURSKOG PREDSEDNIKA: Ako padne vlada u Libiji, Evropa će se suočiti sa posledicama

Autor: b92.net, Republika

Svet

18.01.2020

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da podrži njegove poteze u Libiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdpogan

Erdogan pruža podršku međunarodno priznatoj vladi, ukoliko želi da okonča sukob u toj zemlji, prenosi Avaz.ba.

Turski predsednik je dao te komentare u kolumni objavljenoj u subotu na stranici Politico, uoči sutrašnjeg samita u Berlinu, na kome će se pokušati iznaći strategija za stabilizaciju zemlje.

Nemačka i Ujedinjene nacije na toj konferenciji vršiće pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prestonicu Tripoli da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, tvrde diplomate.

Turska podržava vladu Fajeza el-Seraja u Tripoliju i opisuje Halifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu vojsku (LNA) s istoka zemlje, kao pučistu.

 

 

- Imajući na umu da je Evropa manje zainteresovana za pružanje vojne podrške Libiji, ona očigledno mora izabrati da sarađuje s Turskom, koja je već obećala vojnu pomoć - piše Erdogan.

Mi ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i pomagati im u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i dugih ozbiljnih prijetnji protiv međunarodne sigurnosti, dodao je, piše Avaz.

Nedeljni samit izvršće pritisak na Haftara i LNA da zaustave devetomesečnu ofanzivu na Tripoli nakon sedmicu dugog zatišja u borbama. Na samitu neće, međutim, biti pokušaja za sporazum o deobi vlasti između dve strane, saoštile su diplomate.

- Evropa će se suočiti s novim nizom problema i pretnji ako legitimna libijska vlada padne - napisao je Erdogan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading