GUBITAK 55 MILIONA DOLARA DNEVNO: Haftarove pristalice blokirale izvoz nafte

Autor: mediji, Republika

Svet

18.01.2020

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pristalice Kalifa Haftara blokirale su izvoz nafte iz glavnih libijskih luka, saopštila je Nacionalna naftna kompanija.

Kalifa Haftar

Zatvaranje izvoza nafte uzrokovaće smanjenje dnevne proizvodnje sa 1,3 miliona barela na 500.000 barela, što će značiti gubitak od 55 miliona dolara dnevno, upozorava kompanija.

Grupa bliska Haftaru pozvala je na blokadu izvoznih terminala u znak protesta zbog turske intervencije protiv Haftara, koji kontroliše istočnu Libiju.

Niz izvoznih lokacija, odnosno terminala duž severoistočne obale Libije, koje čine takozvani "libijski naftni polumesec", kontroliše Haftar, koji je u ratu sa Vladom koju priznaju UN od 2016. godine.

Turska podržava Vladu koju su priznale UN.

Nakon višemesečnih sukoba, u kojima je poginulo više od 2.000 ljudi, primirje je stupilo na snagu 12. januara uz podršku Moskve i Ankare.

Naftom bogata Libija skoro je u stalnom ratu od ubistva predsednika Moamera Gadafija 2011. godine. Naftni sektor, koji predstavlja skoro jedini izvor državnih prihoda, meta je čestih napada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading