OVO JE ŽENA KOJA RUŠI TRAMPA

Autor:

Svet

17.01.2020

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces opoziva američkog predsednika Donalda Trampa u Senatu zvanično je otpočeo čitanjem rezolucije o opozivu i polaganjem zakletvi glavnog sudije Vrhovnog suda i senatora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoi Logfren

Suđenje Trampu pokrenuto je dan nakon što je Predstavnički dom Kongresa u sredu izglasao da se rezolucija o opozivu formalno uputi Senatu i pošto su kongresmeni koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, a među sedmoro odabranih demokratskih "menadžera za impičment", kako su nazvani, nalazi se i iskusna 73-godišnja kongresmenka iz Kalifornije Zoi Lofgren.

Njeno iskustvo je specifično i ne odnosi se samo na godine već, pre svega, na to što joj je ovo treće učešće u opozivu nekog predsednika, nakon dva neuspešna u slučajevima republikanskog šefa Bele kuće Ričarda Niksona, koji je sam podneo ostavku, i demokratskog predsednika Bila Klintona, koji je nekako preživeo impičment.

 

 

Međutim, pošto predsednik može da bude razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci, za Lofgrenovu po svemu sudeći neće biti "treće sreće".

ĆERKA KAMIONDŽIJE

Ova kongresmenka je članica Komiteta za pravosudne poslove Predstavničkog doma Kongresa i poznata je po umerenim nastupima u ovom komitetu, u kojem obično izbijaju žučne rasprave između demokrata i republikanaca.

Ona je rođena u predgrađu San Franciska, gde joj je majka radila kao kuvarica, a otac vozio kamione sa pivom, ali je uspela da upiše prestižni Univerzitet Stenford i 1974. kao mlada studentkinja prava pomogne u sastavljanju komitetske optužnice na 528 strana protiv predsednika Niksona zbog afere "Votergejt".

ČINJENICE

- 1974. kao mlada studentkinja prava pomogla Komitetu za pravosudne poslove Predstavničkog doma Kongresa u sastavljanju optužnice na 528 strana protiv predsednika Niksona zbog afere "Votergejt", Nikson sam podneo ostavku

- 1998. bila članica tog komiteta kada je potvrdio optužnicu za impičment predsednika Klintona zbog toga što je lagao o seksualnim aferama koje je imao u Beloj kući, zahtev za opoziv Klintona kasnije odbačen u Senatu
- 2020. jedna od demokratskih "menadžera za impičment" Trampa

Radila je kao stažistkinja kod kongresmena Dona Edvardsa, demokratskog člana Komiteta za pravosudne poslove, kojeg je na kraju zamenila na funkciji kada je otišao u penziju 1995. Bila je članica ovog komiteta kada je on 1998. potvrdio optužnicu za impičment predsednika Klintona zbog toga što je lagao o seksualnim aferama koje je imao u Beloj kući, ali je zahtev za opoziv Klintona kasnije odbačen u Senatu.

 

 

Lofgrenova će sada, 46 godina nakon Niksonovog slučaja, biti u centru pažnje u procesu protiv Trampa.

Njega demokrate terete da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske partije, a šef Bele kuće optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Zanimljivo je da je Lofgrenova, za razliku od mnogih članova Komiteta za pravosudne poslove, podržala samo prvu tačku optužnice, ali ne i drugu, navodeći da za nju nema dokaza.

SUĐENJE U UTORAK

Predsedavajuća Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi je tokom predstavljanja Lofgrenove i ostalih demokratskih "menadžera za impičment" kazala da je "njihova odgovornost da predstave veoma snažne argumente za opoziv".

- Menadžeri za impičment predstavljaju patriotizam, pluralizam i živost Amerike - kazala je Pelosijeva.

Suđenje Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara, a ono i pored takvog naziva nije krivični proces niti su potencijalne sankcije krivične.

Hamnei: Tramp klovn koji se pretvara da podržava iranski narod

Ajatolah Ali Hamnej, iranski vrhovni verski vođa, izjavio je juče da su zapadne zemlje previše slabe da bi Irance bacile na kolena, dodajući da je zvanični Teheran voljan da pregovara, ali ne i sa SAD. On je u Teheranu, prvi put od 2012, vodio glavnu molitvu petkom, tokom koje je Trampa nazvao klovnom koji se samo pretvara da podržava iranski narod, ali će mu "gurnuti otrovni bodež" u leđa. CNN je objavio da je 11 američkih vojnika povređeno tokom iranskog raketnog napada na bazu El Asad u Iraku iako je Pentagon u početku tvrdio da nije bilo žrtava niti povređenih. - Iako nijedan pripadnik američkih snaga nije poginuo u napadu 8. januara, nekoliko ih se leči od simptoma potresa mozga od eksplozije i njihovo stanje se još procenjuje - saopštila je vojna koalicija predvođena SAD, koja se u Iraku i Siriji bori protiv Islamske države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading