(FOTO, VIDEO) Venecija presušila samo dva meseca posle katastrofalnih poplava

Autor:

Svet

14.01.2020

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izuzetno niska plima koja već danima traje u Veneciji dovela je do toga da čuveni kanali u tom italijanskom gradu praktično presuše, samo dva meseca nakon katastrofalnih poplava, u kojima je bilo i ljudskih žrtava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kanali gotovo presušili

Usled najgorih poplava za više od pola veka u novembru prošle godine voda je prekrila dve trećine grada, prodrla u Duždevu palatu, mnogi trgovci bili su primorani da zatvore svoje radnje, a, turistima najpoznatiji, Trg Svetog Marka, jedan od simbola Venecije, bio je potpuno poplavljen, pa je ukupna šteta procenjena na više od milijardu evra.

Sada je stanje potpuno drugačije i voda je spala na 45 centimetara ispod nivoa mora, zbog čega kanali više nisu plovni i gondole namenjene prevozu turista stoje zaglavljene u blatu.

Zbog toga što kanali sada izgledaju poput blatnjavih. rovova muke nemaju samo gosti Venecije već i domaće stanovništvo, koje ima problem da dođe sa jednog na drugi kraj grada.

45 centimetara ispod nivoa mora je opala voda u kanalima

 

 

Aktuelni fenomen niske vode (acqua bassa) nastao je zbog meteoroloških prilika koje karakteriše visok vazdušni pritisak i slabijih morskih struja u blizini Venecije.

Najgore poplave u Veneciji, koje se u toj oblasti nazivaju visokom vodom (acqua alta), u novije doba zabeležene su 1966, kada je nivo mora dosegao 194 centimetra, kada je poplavljen i veliki deo Firence, koja se nalazi mnogo južnije.

Trenutni niski nivo mora u kanalima jeste značajan, ali nije nešto što je u potpunosti neuobičajeno u Veneciji, gde nivoi vode mogu da variraju oko pola metra, pa i više.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading