(VIDEO) Ni Mont Everest nije što je nekad bio: NASA snimila vegetaciju na visini između 4.150 do 6.000 metara, klima je zvanično "prsla"

Autor: Agencije

Svet

13.01.2020

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proučavajući fotografije koje je snimio NASA-in satelit Landsat, između 1993. i 2018. naučnici su otkrili malen, ali značajan porast vegetacije na četiri područja oko Mont Everesta na visini između 4.150 do 6.000 metara nadmorske visine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ni Mont Everest nije što je nekad bio

Reč je o područjima na kojima se, usled globalnog zagrevanja, led ubrzano otapa, pa se počeo širiti subnivalni ili predsnežni vegetacijski pojas.

Sateliti su zabeležili da je počelo rasti grmlje i bilje koje obično raste između subnivalnog i nivalnog (snežnog) vegetacijskog pojasa. 

Snežna linija lednika je nadmorska visina na kojoj su akumulacija i ablacija (isparavanje i topljenje snega i leda), ujednačeni.

- O otapanju leda u području Himalaja obavljena su brojna istraživanja, među kojima i ono koje je pokazalo da se stopa gubitka leda u razdoblju između 2000. i 2016. udvostručila. Važno je pratiti i shvatiti na koji se način odvija otapanje leda u glavnim planinskim sistemima. No, ekosistemi u subnivalnom vegetacijskom pojasu pokrivaju puno veće delove od područja stalnoga snega i leda. O tim ekosistemima znamo vrlo malo, pogotovo o tome na koji se način snabdevaju vodom - rekla je dr. Karen Anderson iz Instituta za životnu okolinu i održivost na Univerzitetu u Exeteru. 

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Global Change Biology, nisu obuhvaćeni razlozi takvih promena. No naučnici tvrde da su njihova otkrića u skladu s modelom koji upućuje na smanjenje količine leda u područjima u kojima su temperature preniske za rast biljaka, usled globalnog zagrevanja.

- U ovim područjima sneg pada i otapa se zavisno od sezone, a mi ne znamo kakav će uticaj promene predsnežne vegetacije imati na ovaj aspekt hidrociklusa, što je od vitalnog značaja jer ova azijska regija snabdeva vodom 10 najvećih reka Azije - kazala je Anderson, te dodala da će trebati obaviti nekoliko vrlo detaljnih terenskih ispitivanja kako bi se razumelo na koji su način biljke na visokim nadmorskim visinama u interakciji s tlom i sa snegom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading