Kolumbija iskorenila 100.000 hektara useva koke

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.01.2020

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kolumbija, glavni proizvođač koke, osnovnog sastojka kokaina, prošle godine iskorenila je više od 100.000 hektara useva te biljke, izjavio je danas predsednik Ivan Duke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kolumbija se nalazi pod stalnim pritiskom SAD, važnog odredišta za isporuku kokaina, da smanji uzgoj koke, naročito zato što se poslednjih godina povećava broj useva.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa pohvalila je Dukeove pojačane napore na iskorenjivanju.

Kolumbijska Vlada planirala je da iskoreni 80.000 hektara prošle godine, prenosi Rojters.

- Sada ćemo se bez sumnje suočiti sa izazovom ponovne sadnje, ali Kolumbija ima jasan cilj da do kraja 2022. ili 2023. godine smanji za 50 odsto površine koje su zasađene ilegalnim usevima - rekao je Duke.

Kazao je da je broj od 100.000 hektara rekordan i da su vojne jedinice za ručno iskorenjivanje počupale 94.000 hektara useva. Prošle godine je zaplenjeno više od 434 tone kokaina, naveo je Duke, dodajući da je njegova Vlada povećala broj jedinica za iskorenjivanje sa 23 na više od 150 tokom 17 meseci na vlasti.

Duke se trudi da ponovo pokrene paljenje koke iz vazduha - što je efikasnije od ručnog iskorenjivanja, preneo je Tanjug.

Ovu praksu je zabranio Ustavni sud 2015. godine, sve dok Vlada nije mogla da ispuni određene bezbednosne uslove, podseća agencija, ali Duke je rekao da bi ponovno pokretanje unutar parametara suda moglo biti moguće ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading