MARIJA ZAHAROVA ODBRUSILA VAŠINGTONU: Američke greške dovode do katastrofa

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

07.01.2020

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Američki političari redovno prave greške koje zatim prikrivaju nekim spoljnim faktorima", prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pismo komandanta američkih snaga u Iraku Vilijama Silija.

RepublikaFoto: twitter.com/mfa_russia
Marija Zaharova

Zaharova smatra da su Amerikanci bili prinuđeni da preuzmu odgovornost za svoje postupke, jer u ovom slučaju nije bilo moguće prebaciti krivicu na nekog drugog.

Portparolka Ministarstva takođe je istakla da su ovakve greške Vašingtona dovodile do ozbiljnih posledica. Zaharova je, između ostalog, podsetila da je američki general Kolin Pauel pre gotovo 20 godina doneo na sednicu Saveta bezbednosti UN epruvetu sa navodnim oružjem za masovno uništenje koje je navodno razvio Irak, što je poslužilo kao povod da američke trupe uđu u Irak.

- Savet bezbednosti bio je protiv, nije usvojena nikakva rezolucija kao odobravanje, podrška ili legalizacija američkih akcija, između ostalog, i zahvaljujući naporima Rusije... Ta greška rezultirala je čitavim lancem katastrofa u regionu, koje su se kasnije, probijajući sve brane, pretvorile u ogromnu bujicu katastrofa - objasnila je Zaharova za radio "Komsomoljska pravda“.

 

 

Ona je istakla da istorija poznaje mnogo ovakvih slučajeva.

- Ovih grešaka ima već toliko da je vreme da se zaustavimo i postavimo pitanje: zašto se svetska zajednica, s obzirom da ima sve svetske institucije, nalazi u tako pasivnom stanju, stanju očekivanja - revoltirana je Zaharova.

Ona je istakla da je ovakvo ponašanje za Sjedinjene Američke Države postala gotovo norma.

U pismu komandanta američkih snaga u Iraku Vilijama Silija govorilo se o početku "povlačenja“ američkih trupa iz Iraka na zahtev lokalnih vlasti, ali je kasnije predsednik Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili, ovo pismo nazvao greškom i nacrtom koji nije trebalo objavljivati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading