VATRENA STIHIJA U AUSTRALIJI NIJE SAMO PRIRODNA POJAVA: Požari izazvani zbog superbrze pruge?!

Autor:

Svet

07.01.2020

23:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijska policija u Novom Južnom Velsu uhapsila je juče 24 osobe zbog namernog izazivanja požara koji besne već nedeljama u toj saveznoj državi, kao i širom Australije, dok se na društvenim mrežama pominje da je ovoliki obim vatrene stihije isplaniran kako bi se oslobodilo zemljište za izgradnju superbrze pruge duž jugoistočne obale.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Požari u Australiji upoređuju se sa ranijim slučajevima namernog izazivanja požara u Grčkoj, sa ciljem obaranja cene zemljišta, s tim što se navodi da je Australija u tom smislu postala "Grčka na steroidima". Govori se i o decenijskom zanemarivanju šumskih oblasti koje su najviše zahvaćene požarima, zbog čega je obim vatre, zahvaljujući gustom rastinju, višestruko povećan.

Trasa najvećeg broja požara gotovo je istovetna sa potencijalnom trasom pruge za vozove brzine do 350 kilometara na čas, koja bi u dužini od 1.748 kilometara povezivala metropole Melburn, Sidnej i Brizbejn, kao i prestonicu Kanberu i brojne regionalne centre.

 

Foto: Tanjug/AP
Mapa pruge

Ovaj projekat predstavlja viziju brojnih australijskih vlada još od osamdesetih godina prošlog veka, a njegova ukupna vrednost bila bi oko 114 milijardi dolara. Opozicioni laburisti su prošlog proleća najavili da bi, u slučaju dolaska na vlast, za otkup zemljišta na trasi pruge ponudili milijardu dolara.

U studiji koja je objavljena još 2013. predlagano je da se pruga gradi u fazama, tako što bi prvo bila završena veza između Sidneja i Kanbere, a potom bi se šine dalje postavljale ka Melburnu, a potom dalje ka severu ka Brizbejnu.

Vođa opozicije Entoni Albaneze je u maju prošle godine, u vreme dok je bio portparol laburista, zadužen za pitanja infrastrukture, tvrdio da je važno započeti što pre s otkupom zemljišta od vlasnika. Australijska federalna agencija za infrastrukturu je u izveštaju objavljenom 2017. upozorila da bi neuspeh u otkupu neophodnog zemljišta povećao troškove gradnje pruge za još 11 milijardi dolara.

BROJKE

114

milijardi dolara vrednost projekta

1.748

kilometara dužina pruge koja bi povezala Melburn, Sidnej i Brizbejn

 

Do sada stradalo 25 ljudi, šteta 485 miliona dolara

Australijski vatrogasci iskoristili su zahlađenje kako bi pokušali da spreče širenje skoro 200 šumskih požara, koji gore na jugoistoku zemlje, a u međuvremenu je prijavljen nestanak dva muškarca u Novom Južnom Velsu. U požarima koji su zahvatili više od osam miliona hektara zemlje, oblast skoro veličine Austrije, stradalo je 25 osoba, dok je hiljade domova uništeno. Premijer Skot Morison trebalo bi da se sastane s izvršnim direktorima osiguravajućih kompanija i banaka kako bi razgovarao o krizi u zemlji. Savet za osiguranje u Australiji povećao je juče procenu štete od požara na više od 485 miliona dolara, uz upozorenje da se očekuje da će ona dodatno porasti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading