(VIDEO) Zastrašujuća poruka SAD-a Iranu: Prebacili šest svojih strateških bombardera B-52 u bazu u Indijskom okeanu

Autor: rs.sputniknews.com

Svet

07.01.2020

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su počele da prebacuju šest svojih strateških bombardera B-52 u bazu na ostrvu Dijego Garsija u Indijskom okeanu zbog porasta tenzija nakon ubistva generala Kasema Sulejmanija, javlja "Foks njuz".

RepublikaFoto: youtube.com/ Jeremy Vindiciam Libertatis

Kako se navodi, bombarderi su primećeni kako poleću sa avio-baze Baksdejl u Luizijani.

Prema podacima televizije, baza se nalazi na 2.300 milja (oko 3.700 kilometara) od južne granice Irana. Navodno, ostrvo Dijego Garsija se nalazi van dometa iranskih raketa.

"Volstrit džurnal" je pisao da Pentagon šalje dodatnih 200 vojnika sa baze u Vičenci i šest bombardera B-52. Ovim će broj američkih vojnika na Bliskom istoku preći 80.000.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon što je komandant elitne iranske jedinice "Kuds" pri Korpusu čuvara islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo prilikom napada na aerodrom u Bagdadu. Iranski general je ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

Irak je već zatražio od Vašingtona da povuče svoju vojsku sa Bliskog istoka, dok je parlament Irana proglasio Pentagon za terorističku organizaciju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading