IFIMES: Nacionalizam među prioritetima u izbornoj kampanji u Hrvatskoj

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.01.2020

23:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je u društvenoj krizi i, bez bitne razlike između dva kandidata koja pretenduju na mesto predsednika, malo je razloga za optimizam, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane. Danas će se u drugom i poslednjem krugu predsedničkih izbora suočiti konzervativna predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Milanović i Kitarović

Hrvatsku su preplavili organizovani kriminal i korupcija, loše funkcionisanje pravosudnog sistema, snažne bezbednosne službe i moćan uticaj Rimokatoličke crkve, prenosi Al Džazira najnoviji izveštaj IFIMES-a. Kako se navodi, predizborna kampanja se umesto toga fokusirala na nacionalizam, a Grabar-Kitarović i Milanović pokušavaju da ubede glasače ko je "veći i bolji Hrvat". Kako se navodi, izbori dolaze u važnom ternutrku - Zagreb preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom i to u trenutku kada Velika Britanija najverovatnje napušta taj blok.

Ipak, predizborne kampanje su pokazale da su se predsednički kandidati fokusirali na “udvaranje” desno orijentisanim i krajnje desničarskim glasačima. Podseća se da su ovlašćenja predsednika Hrvatske ograničena, odnosno da uglavnom ima reprezentativnu ulogu u inostranstvu, kao i da je vrhovni komandant oružanih snaga. Grabar-Kitarović, koja je u prvom krugu osvojila manje glasova od Milanovića, izazvala je kontroverzu početkom ovog meseca kada je na svom Instagram nalogu objavila fotografiju povodom smrti bosanskog Hrvata Slobodana Praljka koji je osuđen za ratni zločin.

Potom je njena kampanja dobila još jedan dramatični zaokret kada je HDZ objavio fotografiju na kojoj podršku aktuelnoj predsednici daje Julijana Busić koja je sa suprugom Zvonkom i još trojicom hrvatskih nacionalista učestvovala u otmici putničkog aviona na liniji NJujork-Čikago 1976. godine sa zahtevom da se proglasi nezavisnost Hrvatske od Jugoslavije. Jedan njujorški policajac je tada ubijen dok je pokušavao da ukloni bombu koju su otmičari prethodno postavili na železničkoj stanici u Njujorku, zbog čega su Julijana Busić i njen muž osuđeni na doživotni zatvor.

IFIMES navodi, kako se prenosi, da stranka HDZ traži protivnike u Srbima i Srbiji, u Bosni i Hercegovini, Jugoslovenima, migrantima i izbeglicama, kao i takozvanoj "islamskoj pretnji" zbog "pomalo šizofrene politike" koju je vodila Grabar-Kitarović. Dodaje se da Milanović, uprkos navodnom naginjanju levici, svoju spoljnu politiku gradi i na pretnji od "takozvanog islamskog terorizma, koji po njima dolazi iz Bosne i Hercegovine". Tokom mandata Grabar-Kitarović, političari HDZ-a i aktuelna predsednica često su iznosili neosnovane tvrdnje, prikazujući Bosnu i Hercegovinu kao "utočište radikalnih muslimana".

Prema izveštaju Evropske islamofobije za 2018. godinu, ova taktika ima za cilj podrivanje te zemlje u cilju njene teritorijalne podele što je, kako se navodi, ponovljeno u televizijskoj debati u kojoj je Milanović izjavio da su "džihadisti u Bosni" stvarnost. - To je zemlja u kojoj ima puno muslimana, iz koje ljudi odlaze da se bore na Bliskom Istoku i odatle se vraćaju indoktrinisani - rekao je Milanović.

Kolinda Grabar-Kitarović je tokom svog mandata pogoršala odnose Hrvatske sa susedima - Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Slovenijom, ali ni Milanović nije pružio alternativu. Kolinda Grabar-Kitarović i donekle Zoran Milanović uslovno podržavaju osnivanje trećeg hrvatskog entiteta u BiH i taj deo Bosne doživljavaju kao (deo) projekta "velike države", prenosi IFIMES. U izveštaju se dodaje da oboje negiraju ratne zločine koje su hrvatske snage počinile tokom sukoba početkom devedesetih.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju presudio je 2017. godine da su hrvatski lideri, među kojima i njen nekadašnji predsednik Franjo Tuđman, sprovodili projekat "udruženog zločinačkog poduhvata", u kojem je Hrvatska okupirala delove BiH s ciljem aneksije dela teritorije. Analitičari smatraju, navodi se, da će novi predsednik ili predsednica Hrvatske morati više pažnje da posveti "reformi obaveštajno-bezbednosnog sistema koji radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i rušenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića". I drugi narodi imaju svoje istorijske podele, ali se ne fokusiraju i idealizuju tamnu prošlost po cenu svoje budućnosti kao što to rade Hrvati i Hrvatska, navodi se u izveštaju. "Takva politika dovodi državu u situaciju štetnih ideoloških podela, povećanja tenzija, pa čak i sukoba s manjinama i susedima. Zato bi predsednički izbori mogli biti prekretnica za Republiku Hrvatsku", zaključuje IFIMES.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading