Slovenija: Pao Šiško, vođa Štajerske straže!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.01.2020

23:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenačka policija uhapsila je vođu takozvane "Štajerske straže" Andreja Šiška za kojim je bila raspisana potjernica jer se nije javio na odsluženje zatvorske kazne zbog podsticanja na rušenje ustavnog poretka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šiško je priveden nakon što je sa pripadnicima "Štajerske straže" došao na obeležavanje pogibije partizanskog Pohorskog bataljona u blizini Slovenske Bistrice, na kojem je bio i predsednik Borut Pahor. Policajci u civili uhapsili su Šiška kada je pokušao da se približi Pahoru.

Šiško se nije opirao i odveden je u zatvor, preneo je mariborski list "Večer".

Anica Bidar, portparol Šiška, kaže da je on došao na mesto komemoracije sa namerom da se preda, te da je želeo da se to dogodi pred očima javnosti.

Na hapšenje Šiška reagovao je i predsednik Pahor rekavši da su svi dužni poštovati ljudsko dostojanstvo, ali i dostojanstvo događaja kojima se obeležava nacionalna prošlost.

- Imamo pravo izražavati svoje mišljenje, ali treba poštovati i dostojanstvo ljudi, pa i ovakvih komemoracija kojima se izražava pijetet - naveo je Pahor.

Za vođom takozvane "Štajerske straže" pre dve sedmice raspisana je poternica jer se nije odazvao na poziv za odsluženje zatvorske kazne, a poručivao je preko svojih pristalica da mu odluka o tome da se mora javiti u zatvor nije uručena.

Šiško je bio osuđen na osam meseci zatvora zbog podsticanja na nasilnu promenu ustavnog poretka prilikom postrojavanja svojih pristalica blizu Maribora, ali je pušten iz pritvora nakon šest meseci i izricanja nepravosnažne presude.

U međuvremenu je njegova žalba na prvostepenu presudu odbijena, a on treba da odsluži dva meseca zatvora jer mu se u kaznu priznaje vreme provedeno u pritvoru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading