Austrija dobija novu vladu: Sastav kakav nije viđen u ovoj zemlji, Kurc premijer, ministarka iz Bosne

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.01.2020

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc i šef Zelenih Verner Kogler predstavili su danas članove buduće vlade, kao i koalicioni program

RepublikaFoto: Tanjug
Sebastijan Kurc

Prvi put u istoriji u austrijskoj vladi udeo žena biće veći od muškaraca - devet od 17 mesta (uključujući drzavne sekretare) zauzeće žene, što je oko 53 odsto.

Sa 17 članova tirkizno-zelena vlada biće za jedno mesto veća od prethodne vlade OVP - Slobodarska stranka, kao i poslednje dve Socijaldemokratske partije i OVP.

OVP će u novoj vladi imati deset ministara i jednog državnog sekretara, a Zeleni četiri ministra i jednog državnog sekretara.

Kancelar će biti Sebastijan Kurc, a u njegovom kabinetu biće ministri bez portfelja zaduženi za integraciju Suzane Rab i za evropska pitanja Karoline Edštadler.

Ministarstvo finansija vodiće Gernot Blimel, a unutrašnjih poslova Karl Nehamer, dok će ministarka odbrane biti Klaudija Taner.

Ministar inostranih poslova u novoj vladi biće Aleksander Šalenberg, a na čelu ministarstva rada i porodice Kristine Ašbaher, dok će resor poljoprivrede voditi Elizabet Kestinger.

Na čelu Ministarstva privrede biće Margarete Šrambek, a za nauku i univerzitete biće zadužen Hajnc Fasman, dok će državni sekretar u Minisatrstvu za zaštitu klime biti Magnus Bruner.

Iz redova Zelenih u vladi biće, na mestu vicekancelara, koji je ujedno i ministar za sport, javnu upravu i kulturu, Verner Kogler.

Ministarstvo zaštite životne sredine, infrastrukture i saobraćaja vodiće Leonore Gevesler, a socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača Rudolf Anšober.

Ministarka pravosuđa biće Alma Zadić, inače poreklom iz Bosne i Hercegovine, koja je ujedno i prva ministarka migrantskog porekla.

Fokus nove vlade biće borba protiv klimatskih promena

Državni sekretar zadužen za umetnost i kulturu biće Ulrike Lunaček, dugogodišnja poslanica u Evropskom parlamentu i nekada izvestilac za Kosovo.

Težište nove vlade, kako su saopštili Kurc i Kogler, biće poresko rasterećenje, borba protiv ilegalne migracije u cilju održavanja socijalnog mira i austrijskog identiteta, ali će u fokusu, kako je rečeno na konferenciji za štampu, biti i borba protiv klimatskih promena.

- Migracije ostaju srž moje politike - poručio je Kurc, dodajući da želi dalje da se zalaže za poboljšanje zaštite spoljne granice EU.

Kogler je istakao da su novi konzervativci i Zeleni u Evropi u usponu i da će, ako austrijska vlada ispuni svoje ciljeve, biti primer za celu Evropu.

U koalicionom programu vlade, koji je napisan na 300 strana, između ostalih navodi se namera uvođenja zabrane nošenja marama u školama do 14 godine.

S tim u vezi se najavljuju pojačane kontrole u obrazovnim ustanovama, posebno islamskim.

Takođe je predviđeno da se nastavni materijal islamske verske nastave proveri kako bi se ustanovilo da li je u saglasnosti sa vrednostima iz Ustava, kao što je ravnopravni položaj žena.

Politika integracije austrijske vlade i dalje će, kako je najavljeno, da se orijentiše po motu "integracija kroz doprinos", ali i kroz "podsticanje i zahtevi".

Tako će biti poboljšani kursevi nemačkog jezika, koji treba da budu i priuštiviji za osobe koje žele državljanstvo ili boravišne papire.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, najavljeno je usvajanje paketa mera, koji ima za cilj da "Austrija do 2040. bude klimatski neutralna" - do 2030. struja treba u potpunosti da se proizvodi iz obnovljivih izvora.

Do 2030. Austrija planira da struju potpuno obezbeđuje iz obnovljivih izvora

U oblasti gradnje kuća planirano je potpuno izbacivanje grejanja na naftu i ugalj do 2035., kao i prelazak na solarnu energiju.

Planirana poreska reforma odnosiće se na davanja za zarade, ali i na dobit preduzeća.

Nova vlada namerava da zadrži nulti deficit budžeta, kao i smanjenje zaduženosti na ispod 60 odsto BDP-a.

Planirane su i olakšice za startapove, srednja i mala preduzeća.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading