Putinovih 20 godina na čelu Rusije

Autor:

Svet

02.01.2020

22:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve decenije otkad je na tronu Rusije, u očima većine svojih zemljaka Vladimir Putin je borac za očuvanje ruske kulture, moralnih i tradicionalnih vrednosti i lider koji im je vratio osećaj ponosa i dostojanstva, obezbedivši rekordni rast životnog standarda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rusi obožavaju Putina

Šef Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja Valerij Fjodorov rekao je, tokom okruglog stola na temu "Rusija: 20 godina promena", da je većina Rusa zadovoljna svojim životom. Tema nije odabrana slučajno, s obzirom na to da se ovih dana obeležava dve decenije otkako je tadašnji predsednik Boris Jeljcin podneo ostavku i imenovao Vladimira Putina za naslednika, do tada sasvim nepoznatog javnosti, a koji je od tada u dva mandata bio premijer, dok sada kao šef države takođe troši svoj drugi mandat.

Svi zadovoljni

Status Rusije, kao velike svetske sile, u ovom milenijumu priznaje čak i Zapad, pa se nedavno ova država našla na drugom mestu najmoćnijih zemalja na svetu, posle SAD, a ispred Kine. Eksperti smatraju da Putinova Rusija uz Kinu predstavlja pravog takmaca američkoj hegemoniji. SAD više nisu upadljivo nadmoćne, naročito ne u ekonomskom i vojnom aspektu.

TOP PET STVARI KOJE JE URADIO ZA 20 GODINA

- uzdigao iz pepela posrnulu zemlju

- povratio uticaj u međunarodnoj sferi koji je nestao nakon raspada SSSR

- sredio haos nasleđen od prethodnika Borisa Jeljcina

- konsolidovao društvo

- povećao životni standard građana

Međutim, najvažniji kriterijum za ocenu stanja u državi ostaje socijalno blagostanje samih građana. Društvena istraživanja pokazuju da je od 1999. značajno porastao broj Rusa koji su zadovoljni uslovima stanovanja, kvalitetom hrane, obrazovanjem i drugim materijalnim i nematerijalnim dobrima.

Pozivajući se na najnovije rezultate, Fjodorov navodi da je generalno zadovoljstvo Rusa njihovim životom poraslo 17 odsto u odnosu na 2000. godinu. Čak je 78 odsto i 73 odsto Rusa zadovoljno ishranom i životnim uslovima svojih porodica, dok je početkom 21. veka zadovoljnih bilo samo 41 i 61 odsto. Broj onih koji su zadovoljni slobodnim vremenom povećan je 12 procenata.

Od Lenjina do Putina: Kako su ruski predsednici dočekivali Novu godinu?

Foto: Tanjug/AP

Sovjetski i ruski lideri su Novu godinu dočekivali na različite načine. Vladimir Lenjin je voleo da radi za ove praznike jer su sovjetske vlasti ukinule Novu godinu, smatrajući jelku simbolom Božića. Josif Staljin nije favorizovao praznike koji nemaju veze sa komunističkom ideologijom, ali je kasnije i sam počeo da proslavlja. U vreme Nikite Hruščova postalo je moderno da se Nova godina dočekuje na poslu. Leonid Brežnjev je 1970. uveo tradiciju da se lider zemlje obraća naciji u ponoć, a toga se držao i poslednji lider SSSR Mihail Gorbačov. Za vreme Borisa Jeljcina novogodišnje govore držale su i estradne zvezde i komičari, a iz svog kabineta obraćao se i predsednik lično. Pošto je u novogodišnjoj noći 1999. prepustio funkciju Vladimiru Putinu, novi šef je prvi put građanima čestitao stojeći ispred Kremlja.

Nivoom obrazovanja zadovoljno je 81 odsto Rusa, dok je pre 20 godina takav stav imalo svega 57 odsto građana zemlje. Toliko Rusa je 2000. bilo zadovoljno svojim položajem u društvu, a danas je taj udeo porastao skoro jedan i po, dostigavši 80 procenata. Povećao se i broj onih koji su zadovoljni zdravljem, odnosom na poslu i finansijskom situacijom. Početkom 2000. samo 25 odsto Rusa je bilo srećno finansijskom situacijom, dok je danas ta brojka gotovo udvostručena (46 odsto).

- Generalno, u poslednje dve decenije građani su postali zadovoljniji u svim sferama života - kaže Fjodorov.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin uživa veliko poštovanje svih struktura ruskog društva

SMANJENI STRAHOVI

Ruski sociološki eksperti objašnjavaju da su se u poslednjih 20 godina Rusi prilagodili novoj političkoj realnosti, strahovi među ruskim stanovnicima su prilično smanjeni, iako određene brige i dalje postoje.

GEOPOLITIČKE I ISTORIJSKE PROMENE RUSIJE

- obuzdan terorizam u Čečeniji

- zaustavljen totalni raspad države

- počeo ogroman industrijski razvoj

- vojska dobila savremenu tehniku i naoružanje

- Krim se vratio u sastav zemlje

- uspešno održane Zimske olimpijske igre u Sočiju (2014) i Svetsko prvenstvo u fudbalu (2018)

- vojna operacija u Siriji pokazala da je Rusija povratila međunarodni autoritet i status svetske sile

- Ako govorimo o prvim godinama vlasti Vladimira Putina, taj period, bez sumnje, možemo nazvati istorijom uspeha. Na nivou blagostanja građana to je pojava pozitivnih očekivanja, rast osećaja sigurnosti i bezbednosti, rast poverenja u vlast, oligarsi su se odvojili od vlasti i kod nas se pojavilo uverenje da je vlast nezavisna institucija koja deluje u interesu građana. Zabeležen je rast potrošnje i vrhunac podrške vlasti... Takođe, 2019. pokazuje porast socijalnog optimizma i možemo reći da je došlo do prilagođavanja novoj političkoj realnosti - kaže Viktor Poturemski, direktor za političku analizu Instituta za društveni marketing INSOMAR.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading